2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Valóban kozmetikázták a globális felmelegedésről szóló amerikai kormányjelentéseket

2007. március 21. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

A Bush-kormány egy volt vezető tisztviselője elismerte, hogy politikai szempontok alapján cenzúrázott több klímaváltozási tudományos jelentést, "hozzáigazítva" azokat a Fehér Ház hivatalos politikájához.


Philip Cooney, a Fehér Ház környezetvédelmi tanácsának korábbi vezetője egy kongresszusi meghallgatáson elmondta: összesen 181 javítást hajtott végre három olyan szakértői jelentésben, amely az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedésről szólt - számolt be a Huffington Post liberális internetes portál kedden.

Cooney elismerte, hogy a jelentések tartalmát kiigazította, tompítva azok élét. A hivatalos kormánypolitikát tükrözve belevette a jelentésekbe, hogy még sok a bizonytalanság a klímaváltozás tudományossága körül, és nem egyértelműen bizonyított a károsnak mondott gázok hatása a légköri melegedésre.

A volt fehér házi tisztviselő nemcsak elismerte, hogy lényegi változtatásokat hajtott végre a jelentéseken, még védelmébe is vette "szerkesztői" tevékenységét azon az alapon, hogy egy 2001-es tudományos akadémiai állásfoglalás szerint járt el.

Philip Cooney kormányjelentéseket kozmetikázó szerepe 2005-ben derült ki, a The New York Times akkor megírta: a fehér házi tisztviselő olyan értelemben írta át a jelentéseket, hogy a ténylegesnél kisebbnek tűnjön az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának szerepe a globális felmelegedésben. Kétségbe vont olyan tudományos megállapításokat, amelyek pedig a klímaszakértők többségének véleményét tükrözték.

Cooney - aki kormányzati munkája előtt az American Petroleum Institute, a legerősebb olajipari lobbi megbízottjaként dolgozott a kongresszusban - az eset után elkerült a Fehér Házból, nem sokkal később az Exxon Mobil olajtermelő vállalat alkalmazottja lett. Cooney a hétfői meghallgatáson első ízben lépett a nyilvánosság elé az ügyben.

Henry Waxman demokrata képviselő a meghallgatáson kifejezte: a Fehér Ház valószínűleg szervezett akció keretében keltett bizonytalanságot a klímaváltozási vitában.

James Hansen, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakértője arról számolt be a képviselőknek, hogy a Fehér Ház sorozatosan megpróbálta ellenőrizni és a saját maga által kijelölt mederben terelni azokat a szakértői jelentéseket, amelyek a globális felmelegedésről készültek és a sajtó nyilvánossága elé kerültek.

Hansen azt mondta, a jelenlegi kormány alatt minden korábbinál jobban beleszóltak abba, miképpen tálalja a közvéleménynek a tudományos következtetéseket. Hansent - aki egyike volt az első tudósoknak, akik már az 1980-as években megkongatták a vészharangot - a NASA felsőbb vezetői egy alkalommal egész egyszerűen eltanácsoltak attól, hogy nyilatkozzon az NPR rádiónak az ügyben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS