2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az idei volt a legmelegebb tél 1880 óta

2007. március 16. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

A mérések kezdete, 1880 óta nem volt még olyan meleg a tél, mint 2006-2007-ben, és jó esély van rá, hogy rekordmeleget mérnek idén.


Az amerikai oceanográfiai és atmoszférakutató intézet (NOAA) legfrissebb jelentése szerint december és február között átlagosan csaknem egy fokkal volt melegebb, mint a 20. századi telek idején. Az amerikai kutatók szerint ezért jórészt az El Nino jelenség, azaz az óceán felső vízrétegének a normálisnál erősebb melegedése a felelős, amit a Csendes-óceán keleti medencéjében észleltek. Az időjárási jelenség különösen januárban éreztette hatását.

Az NOAA adatai szerint 1906-tól kezdve évtizedenként 0,06 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet világszerte. A 2004-es és az 1998. évi tél is kimagaslóan meleg volt, a tíz legenyhébb telet pedig az 1995 utáni években mérték. A kutatók azzal számolnak, hogy az idei év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta.

Az amerikai kormányzati szervezet kutatói nem az üvegházhatású gázkibocsátás éghajlat-módosító hatásának közvetlen bizonyítékaként értékelik a rendkívül enyhe téli időjárást, bár nem vitatják, hogy hozzájárul a globális felmelegedéshez. A kutatás az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) programja keretén belül készült. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS