2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Október reloaded: erőszakos tüntetések Budapesten

2007. március 15. 23:11, utolsó frissítés: 23:25

Vízágyúval, könnygázzal és gumibotozással szorították ki a többezer tüntetőt Budapesten a rendőrök előbb az Oktogonnál, majd az Andrássy úton. Az Index információi szerint a tiltakozók a Deák teret "próbálták tartani", de a rendőrség megindult ellenük. A tüntetők a szomszédos Erzsébet tér parkjába menekültek, a rendőrök folyamatosan lőtték a könnygázgránátokat – a gáztól gyakorlatilag nem lehetett látni.


Az Erzsébet és a Deák téren a összetörték a díszburkolatot, egy csoport csúzliból kilőtt csavarokkal lövöldözte a rohamrendőröket. A téren maradt mintegy 300 tüntetőt az Astoria felé terelték. Utolsóként a Roosevelt téren oszlattak fel a rendőrök körülbelül mintegy félezres tömeget, majd visszavonultak, az úttorlaszokat is megszüntették.

A tűzoltóságnak egyszerre kellett közbelépnie az Oktogonon, az Andrássy úton, a Roosevelt téren valamint az Erzsébet téren a gyújtogató tüntetők miatt, a helyszínekre nyolc oltóautóval vonultak ki. A tűzoltókat a rendőrök biztosították, mert őket is megdobálták. Egyelőre nincs számszerű információ arról,


hány embert tartóztattak le:

az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője "több tucat emberről" beszélt. Korábban a csuklyás pólót, arcukat sállal takaró tiltakozók szemeteskukákból és utcabútorokból emeltek két barikádot az Oktogon és az Operaház között az Andrássy úton, amit fel is gyújtottak, szétbontották volt Balettintézet épületénél lévő állványt, annak darabjait az út közepére vonszolták és azt is lángra lobbantották. Mindezt a kékre festett vizet fröcskölő vízágyúval oltották el a rendőrök.

A tüntetők több parkoló gépkocsi ablakát is betörték, sok padot is széttörtek, a barikádépítéshez kidöntöttek két telefonfülkét és a környező utcákból építési törmelékeket, faanyagot hoztak – eközben a környéken lakók az erkélyekről figyelték az eseményeket.

Egy könnygázgránát egy étterembe csapódott be, ahonnét az ott vacsorázók kimenekültek. A rendőrök gumibotozták a tüntetőket, több embert letepertek a földre. A tudósítások szerint ezúttal jól látható a rendfenntartók sisakján az azonosító szám, és a távozásra felszólító

Szilvásy György kancelláriaminiszter úgy tudja, nincs jelentősebb sérültje az oszlatásnak. A hivatalos információk szerint a tömegoszlatásban négy rendőr sebesült meg könnyebben a fején; vélhetően a feléjük dobált tárgyaktól. A mentőszolgálat 28 kocsival erősítette meg a szokásos hétköznapi gépkocsiszámot, a sérültek fogadására négy kórház áll készen. Az erőszakos tüntetésnek eddig legnagyobb számban


az Andrássy út szemeteskukái estek áldozatul.

A tiltakozás helyi idő szerint fél hat körül kezdődött, mikor mintegy ezer tiltakozó gyűlt össze a Terror Háza Múzeumnál, ahol a rendőrség fémkordonokkal zárta el a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéhez vezető utat.

A tömeg a ma letartóztatott, a szeptember-októberi tüntetéssorozat és zavargás miatt közismertté vált Budaházy György, illetve a Tomcat néven ismert blogger, Polgár Tamás kiszabadítását követelte. Polgárt azért tartóztatták le, mert a vád szerint ő szervezte a déli tojásdobálós akciót a Petőfi-szobornál lezajlott ünnepségen.

"Félő, hogy ez el fog húzódni" – mondta az esti eseményekről az ORFK szóvivője, akinek információi szerint az engedély nélkül tüntetők "láthatóan szervezetten" jelentek meg. Szilvásy kancelláriaminiszter értékelése szerint a tüntetők "ezen a napon nem kaptak politikai támogatást, és nagyobb felfordulást nem tudnak okozni, mert nincs mögöttük nagyobb tömegtámogatás." (index/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS