2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tojásdobálás, fújolás és árpádsávok március 15-én Pesten

2007. március 15. 15:39, utolsó frissítés: 15:41

A politikamentes ünnepi műsor alatt is folyamatosan kiabáltak, fújoltak és sípoltak a tüntetők Budapesten a Petőfi-szobor környékén – jelenti az Index tudósítója. A Március 15-e téren a Fővárosi Önkormányzat tartott helyi idő szerint 13 órától megemlékezést, a kiemelt szónok Demszky Gábor főpolgármester volt, akinek beszédét folyamatos füttyögés, kereplés és tojásdobálás kísérte.

A tojások mellett több sörösüveget, teli és üres üdítősüvegeket, üvegpoharat, banánt, fémpénzt, sőt Kossuth tér cd-t is dobáltak be a színpadra a tömegből. Az Index tudósítása szerint a legtöbb találatot Fodor Gábor kapta, aki Kóka János ellenében indul az SZDSZ elnöki székéért.

A tojászápor ellen Demszkyt nyolc-tíz fekete fekete öltönyös testőr védte automata esernyőkkel, de beszéde végén egyik tojás célbatalált a főpolgármester mellényén. Demszky folyamatosan a tüntetőkhöz beszélt,


akik folyamatosan fújoltak.

Ebben az országban a békeszerető demokraták, konzervatívok, szocialisták és liberálisok vannak többségben – hangzott a főpolgármester beszéde. "Tízből kilenc magyar tart velünk. Mindazok, akik nem hisznek a két, szembenálló és örökösen háborúzó Magyarország rémálmában. Mindazok, akik nem az ökölbe szorított kéz, hanem a kinyújtott kéz hívei. Mindazok, akik jobban szeretik lerakni az utcakövet, mint felszedni és elhajítani őket. Mi vagyunk többen" – fogalmazott a főpolgármester.
"Sehonnai, bitang ember az, aki miatt ma bármelyik polgártársunknak félnivalója lehet szabadon megünnepelni március 15-ét" – mondta a szónok, és az ünnepi beszédben elhangzott az is, hogy "aki árpádsávos zászlókkal akarja ünnepelni március 15-ét, az semmit nem tud a történelmünkről, százezrek értelmetlen haláláról! Hiszek benne, hogy többségük egyszerűen csak tudatlan. Csak a kisebbik részük akar valóban félelmet kelteni. A magyar szabadság ünnepén erről a helyről üzenjük nekik:

nem félünk tőlük. Mi vagyunk többen."
Az árpádsávos zászlük említésekor a tüntetők egy ledöntötték a Petőfi-szobor körüli kordont, de a rendőrök gumibottal visszanyomták a tömeget, lökdösődés ugyan volt, de ütlegelés nem – jelentette az Index tudósítója. Az eseményen részt vett ugyan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, de helyette Kóka János gazdasági miniszter koszorúzott a kormány nevében. Gyurcsány vezetésével a meghívott politikusok kiálltak a szobor talapzatához, énekeltek, majd távoztak.
Az ünnepség idejére kordonnal zárták le a Petőfi-szobor mögötti területet. A környező utcákban jelentős számú rendőri egységet látott az MTI tudósítója; a Galamb utcát végig rendőrségi teherautók és autóbuszok töltötték meg. A rendőrök a nyílt utcán öltötték fel golyóálló mellényeiket, és itt vették fel pajzsaikat, illetve lábszárvédőiket.

Az erdélyi magánlátogatásról visszatérő Sólyom László kora délután látogatott el A szabadság 12 pontja című rendezvényre a Lánchídra, ahonnan gyalog ment a Parlamentbe, ahol kitüntetéseket ad át. Sólyomnak a történelmi játszóház egy-egy állomásán a Landerer és Heckenast Nyomda által kinyomtatott Nemzeti dal egy példányát nyújtották át, illetve egy kokárdát tűztek ki a zakójára.


Délelőtt az állami ünnepi műsort szinte végig füttyszó kísérte,

a tüntetők a miniszterelnököt szidták, rendszeresek voltak a bekiabálások a Nemzeti Múzeum épülete előtt. A hangoskodók a kormány távozását követelték. A füttyszó a 11 órakor megszólaló haragszónál, a Szózat, valamint a Himnusz hangjaira csitult el rövid időre.

Az ünnepségen megjelent Gyurcsány Ferenc mellett Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke, továbbá Havril András, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A verses-táncos műsorban többek között Básti Juli, Szabó Gyula és Kovács Ferenc lépett fel, közreműködött egy férfikar, több lovashuszár, valamint kétszáz táncos.

Miközben a Nemzetinél az emlékműsor tartott, folyamatosan érkeztek az Astoria felől az emberek, a múzeum előtt mintegy 15 ezren gyűltek össze – jelentette az MTI helyszíni tudósítója. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész vezetésével több ezer ember árpádsávos zászlók alatt érkezett a múzeumhoz. A távirati iroda munkatársa a tömegben felismerte a Kossuth téri tüntetők vezetőit.

Többen hajléktalanokat kértek olyan szórólapok osztogatására, amelyek egyik oldalán a "Márciusban Újra Kezdjük" felirat, míg a másikon 12 pontban felsorolt követelések olvashatók. Az irat szerint új választást, Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását, továbbá a Szent Korona-tanra épülő új alkotmány helyreállítását követelik. Az ünnepi műsort a Múzeum körúton tartózkodók kevéssé hallották. Sokan sérelmezték, hogy a Múzeumkertet lezárták, egyik kapuját pedig leláncolták. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS

  • Portfólió

(c) Média Index Egyesület 1999-2020