2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezúttal teveinvázió van a kiszáradó Ausztráliában

2007. március 14. 16:24, utolsó frissítés: 16:24

Több száz szomjas teve rohant le egy ausztráliai települést, ahol víz után kutatva nagy károkat okoztak - az állatok a pusztító aszály miatt már a kiszáradás szélén álltak.

Jelentések szerint ezrével pusztulnak el a vadon élő tevék a vízhiány miatt, most pedig az ország nyugati, sivatagos részében egy félreeső bennszülött településre támadt egy csorda. "Több százan voltak és tomboltak a szomjúságtól" - mondta a 140 fős Warakurna egyetlen kocsmájának csaposa. A megvadult állatok vizet keresve szétromboltak több kutat, klímaberendezést és vécét.

A faj egyébként nem őshonos Ausztráliában: a 18. században jelentek meg a telepesekkel, akik a kontinensnyi ország belső, sivatagos területét fedezték fel teveháton. Időközben rendkívüli módon elszaporodtak, és az állomány nyolcévente megduplázódik. Az állomány fele az ország nyugati felében, Western Australia szövetségi államban él, Warakurna környékén pedig már olyan súlyos állapotok alakultak ki, hogy vadászokat kellett felfogadni, akik hetente 100 tevét terítenek le. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS