2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hétfőtől a 40 év alatti líbiai nők csak férfi kísérővel utazhatnak külföldre

2007. március 08. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

A líbiai hatóságok megtiltották a negyven év alatti nőknek, hogy családjuk férfitagja nélkül, egyedül utazzanak külföldre - írta egy líbiai kormányzati napilap, amely bírálta a döntést.


Az al-Dzsamáhiríja a líbiaiakat arra ösztönzi, hogy az intézkedés miatt pereljék be az illetékeseket. "A líbiai nőket a repülőtereken és az ország többi határátkelőjén visszafordítják, ha egyedül próbálnak az országból kiutazni" - olvasható a napilap keddi számában.

Néhány konzervatív líbiai iszlám tudós azzal érvel, hogy az utazó muzulmán nőket egy férfi hozzátartozónak kell kísérnie. A napilap szerint ez a gyakorlat ellentétes a kormány által támogatott emberi jogi szabályokkal, amelyet hivatalosan csak a Nagy Zöld Emberi Jogi Nyilatkozatnak hívnak.

A dokumentum szerint a líbiai társadalom minden tagja, legyen férfi vagy nő, egyenlő. A nemek közti hátrányos megkülönböztetés durva, igazságtalan és ennél fogva elfogadhatatlan. "Az egyedül utazó nők visszafordítása erőteljes és durva megsértése a nőket megillető alapvető jogoknak, és egyértelműen nőkkel szembeni diszkriminációnak tekinthető" - írta a napilap.

A líbiai nők utazását korlátozó intézkedés hétfőn lépett életbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS