2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Francia elnökjelölt: „Szabadság, egyenlőség, testvériség, nővériség!"

2007. március 08. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

A szocialista párti Ségolene Royal jelöltségét a Francia Köztársaság elnökének tisztségére a nők nagy előrelépésként értékelik, mivel első ízben akad közöttük valaki, akinek valódi esélye van a győzelemre, ugyanakkor semmi nem mutat arra, hogy tömegesen rá akarnának szavazni.


Royal a maga tüntetően hangsúlyozott nőiességével és azzal a különleges érzékenységgel, amelyet állítása szerint be akar vinni az ország irányításába, megrengette a férfiak által uralt francia politikai színteret.

"Az a tény, hogy egy nő elnökesélyes, mégiscsak különleges eredmény" - szögezi le Francoise Delamour, a francia nők országos tanácsának, Franciaország egyik legrégibb nőszervezetének alelnöke, de rögtön hozzáteszi: "A nők azt kívánták, hogy kapja meg egy nő az elnökjelöltséget. Aztán elkezdték tanulmányozni és összevetni a programokat. Nem tudom, hogy Ségolene kap-e tömeges női szavazatokat, nem igazán látom ezt kirajzolódni."

Az 53 éves szocialista jelölt, négy gyermek anyja az áprilisi-májusi elnökválasztás esélyeit mutató közvélemény-kutatásokban Nicolas Sarkozy jobboldali jelölt sarkában van, de a felmérések azt mutatják, hogy mindkét jelölt hívei között egyaránt vannak nők.

"Vállalom női identitásomat, másképpen politizálok, és ez az, ami sokakat zavarba ejt" - jelentette ki Ségoléne Royal a múlt hónapban egy tv-műsorban. "Ez sokkal keményebb feladat egy nő számára" - tette hozzá. Korábban többször panaszkodott arra, hogy a választási kampány során szexista jellegű támadásokat indítottak ellene. "Úgy gondolom, elérkezett az idő, hogy Franciaországnak nő legyen a köztársasági elnöke" - tette hozzá.

Programjában új törvényt javasol a házastársi erőszak ellen, valamint több olyan intézkedést, amelyek javítanák a nők helyzetét. Mint oktatási miniszter, ő engedélyezte, hogy esemény utáni abortusz-pirulát írjanak fel a középiskolákban. Ugyancsak ő indítványozta, hogy apák is igénybe vehessék a gyermekgondozási szabadságot. Mégsem tartja magát sem a női jogok védelmezőjének, sem pedig feministának. Amikor a nők az 1968 májusi tüntetések idején az utcára vonultak jogaikért, ő az ENÁ-ra (Ecole normale d'administration), a francia politikai elit bölcsőjének számító felsőoktatási intézménybe való felvételiére készült.

Janin Mossuz-Lavau kutató szerint nem lesz a jelölt mellett "női szavazás". (Franciaország 42 millió választópolgárának 53 százaléka nő). "A Ségoléne Royalra szavazó nők baloldali gondolkodású, a szolidaritást, a nevelést szem előtt tartó nők. Nemcsak azért voksolnak rá, mert nő" - állapította meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS