2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán saját erőből kezdett atomerőmű építésébe

2007. március 07. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Irán megkezdte első atomerőműve építését saját erőből, saját szakembereivel - jelentette be kedden Golamreza Agazadeh-Hoi alelnök, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője.

"Az ország elnökének utasítására megkezdődött az első saját, 360 megawatt teljesítményű iráni atomerőmű építése" - közölte az alelnök az Isna hírügynökség jelentése szerint. "Ma a nyugat kész jobb atomerőműveket és technológiákat adni nekünk, valamint javítani velünk a kapcsolatokat, cserébe azért, hogy lemondjunk az urándúsításról, ugyanakkor nem szabad bízni a nyugat ígéretében" - szögezte le Agazadeh.

Az orosz közreműködéssel Busehrben épülő, 1000 megawatt teljesítményű első iráni atomerőmű még nincsen készen. Oroszország közölte, hogy késleltetni fogja a létesítmény üzembe helyezését, miután Irán nem fizet időben. Teherán cáfolja, hogy késlekedne a fizetéssel.

Irán, a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelő állama közölte: atomerőmű-hálózatot kíván kiépíteni a kőolaj- és földgázlelőhelyek kimerülésére felkészülve. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS