2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael: meghatározatlan időre elhalasztották a Lindenstrauss-jelentés nyilvánosságra hozását

2007. március 07. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Az izraeli állami számvevőszék vezetője, Misa Lindenstrauss kénytelen volt lemondani arról a tervéről, hogy kedden ismerteti a kneszetben a tavaly nyári libanoni háborúról, a kormány és a katonai vezetők akkori mulasztásairól készített jelentésének előzetes következtetéseit.

A jeruzsálemi legfelsőbb bíróság olyan végzést adott ki ugyanis kedden, amely szerint meghatározatlan időre el kell halasztani az Ehud Olmert miniszterelnököt, Amír Perec miniszterelnök-helyettest, védelmi minisztert, a kormány több más tagját és számos katonai vezetőt keményen elmarasztaló dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Lindenstrauss kénytelen volt annak közlésére szorítkozni kedden a parlamenti képviselők előtt, hogy kiket hallgatott meg vizsgálódása során. Panaszkodott, hogy Olmert kormányfő nem volt hajlandó sem élőszóban, sem írásban válaszolni a hozzá intézett kérdésekre. (Olmert szerint az állami számvevőszék vezetője, akinek a más államokban szokásosnál jóval szélesebb a jogköre, politikai indítékból kampányt folytat ellene és kormánya ellen.)

Sajtóértesülések szerint a Lindenstrauss-jelentés felrója egyebek között a hatóságoknak, hogy az óvóhelyek nem voltak megfelelően kialakítva. A zsidó állam hadseregének nem sikerült elérnie az intervenció kitűzött céljait: sem azt, hogy megakadályozza a libanoni Hezbollah szervezetet észak-izraeli területek elleni rakétatámadásaiban, sem pedig azt, hogy a síita muzulmán szervezet szabadon engedjen két, az izraeli-libanoni határon tavaly július 12-én elrabolt izraeli katonát. A konfliktus 34 napja alatt a Hezbollah fegyveresei csaknem négyezer rakétát lőttek ki Izrael északi részére, 161 izraeli vesztette életét a háború következtében, köztük 41 civil. A Hezbollah megerősödve került ki a fegyveres konfliktusból.

A hadműveleteket izraeli részről irányító Dan Haluc vezérkari főnök már korábban kénytelen volt lemondani az elkövetett hibák miatt, Olmert kormányfő népszerűségi indexe pedig húsz százalék alá zuhant a háború után. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS