2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítéli az izraeli kormány mulasztásait egy kiszivárgott belső jelentés a libanoni háborúról

2007. március 06. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Szorongatott helyzetbe kerülhet Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, ha nyilvánosságra hozzák a tavaly nyári libanoni háborúról készült első hivatalos, a kormány több tagját és a miniszterelnököt keményen elmarasztaló jelentés előzetes következtetéseit.

Az állami számvevőszék vezetője, Micha Lindenstrauss a tervek szerint kedden ismerteti a kneszetben következtetéseit a kormány mulasztásairól az eredménytelenül végződött 34 napos háborúban. Izraelnek nem sikerült elérnie az intervenció kitűzött célját: a Hezbollah síita szervezet megakadályozását abban, hogy rakétákkal támadja Észak-Izraelt, illetve két, az izraeli-libanoni határon tavaly július 12-én elrabolt izraeli katona kiszabadítását.

Az izraeli polgári védelmet irányító Jichák Gerson tábornok a legfelsőbb bíróságon kezdeményezte a többek között őt is személyesen bíráló előzetes következtetések nyilvánosságra hozatalának az elhalasztását. A bíróság két órával a kneszet illetékes bizottságának az ülése előtt tart meghallgatást a tábornok kérelméről.

A sajtóértesülések szerint Lindenstrauss egyebek között felrója, hogy az óvóhelyek nem voltak megfelelően kialakítva és a hatóságok nem gondoskodtak kellőképpen a naponta tűz alá vett polgári lakosság ellátásáról. Tavaly júliusban, augusztusban a Hezbollah több ezer rakétával támadta Észak-Izraelt és egy millió ember keresett naponta menedéket az óvóhelyeken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS