2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét fenyeget az Etna

2002. október 31. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Rendkívüli állapotot hirdetett ki az olasz kormány az Etna térségében, mivel a szicíliai tűzhányó működése továbbra sem lanyhul, s szerdára virradóra további két földrengés rázta meg a vidéket, több ezer ember menekül lakhelyéről.
Európa legmagasabb (3323 méteres) tűzhányója hosszú idő után szombat éjjel lépett ismét működésbe. Azóta csaknem egyenletes erősséggel tör felszínre a láva, amely szerdára már komoly aggodalmakat keltett a környező városokban, falvakban. Kedden öt földrengés kísérte a természeti jelenséget (a legerősebb a Richter skála szerinti 4,1-es erősségű volt), szerdára virradóra pedig három újabb rengést észleltek, amelyeknek epicentruma az Etnától északra fekvő Zafferana Etnea körzetében volt. A vulkáni tevékenység és a földrengés eddig több mint ezer embert üldözött el otthonából a környező településeken, de a hatóságok szerint akár háromezerre is emelkedhet a hajléktalanná válók száma. Van, akinek a házát valóban összeomlással fenyegeti a természeti katasztrófa, sokan azonban félelemből hagyják el otthonukat, és addig nem térhetnek vissza, amíg szakértői vizsgálatok meg nem vizsgálják az épületek statikai állapotát.
A Corriere della Sera hasábjain az olasz országos kutatási központ (CNR) paviai részlegének egyik munkatársa úgy véli: a mostani kitörés arra utal, hogy az Etna természetet váltó, átmeneti szakaszában van. Nyugodt, kiszámítható tűzhányóból egyre aktívabban működő, kiszámíthatatlan és veszélyes "pokollá" kezd válni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS