2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iráni össztűz Ahmadinezsádra: ne provokálja a Nyugatot!

2007. február 27. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Éles bírálatok kereszttüzébe került saját hazájában Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, miután egy nyilvános beszédben Irán atomprogramját egy fék nélküli, megállíthatatlanul robogó vonathoz hasonlította.


A konzervatív és a reformpárti oldal hétfőn egyaránt úgy vélte, hogy az ilyen beszédek csak feldühítik a Nyugatot, amely így is további szankciók meghozatalára készül. Az Ahmadinezsádot egykor támogató konzervatívok most azt mondják, hogy az indulatos retorika szükségtelenül provokálja a Nyugatot.

Szemrehányást tett Ahmadinezsádnak a Reszálat konzervatív politikai és gazdasági napilap, amely szerint a külpolitikában nem elfogadható sem a gyengeség, sem a feleslegesen sértő nyelvezet. "Külpolitikánkban tükröződnie kell az ősi iráni civilizációnak és az iráni nemzet gazdag iszlám kultúrájának" - írta az újság, amely szerint a tapintat, a gazdag diplomáciai nyelvezet és a kifinomult politika kiszámított kombinációjára van szükség.

Az Etemad Melli reformista napilap utalva a beszédre rámutatott, hogy a vonatnak szüksége van fékre az úti cél biztonságos eléréséhez. Hangsúlyozta, hogy az elnök a szavazókat képviseli, így a nemzet nevéhez és méltóságához méltóan kell beszélnie.

Az Ahmadinezsádot bíráló hazai hangok még jobban felerősödtek, miután szövetségesei megsemmisítő vereséget szenvedtek a decemberi helyhatósági választásokon. A szavazást a reformpárti és az Ahmadinezsád-ellenes konzervatív erők nyerték meg, amelyek szerint az elnök túl sok időt veszteget a Nyugat ostorozására és elhanyagolja a hanyatló gazdasággal való foglalkozást.

A jelek szerint egyre elégedetlenebb Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője is, akiről úgy tudni, hogy támogatta Ahmadinezsádot a 2005-ös elnökválasztáson. Hamenei, aki Irán politikai ügyeiben, köztük az atomprogramban, a végső szót kimondja, február 19-én magas rangú politikusokat, köztük minisztereket és az alelnököket fogadva nyíltan bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, így közvetve Ahmadinezsád elnököt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS