2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha Ankara jól viselkedik, év közepéig megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások

2007. február 27. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Mindenekelőtt a véleményszabadság és más alapvető jogok biztosítása érdekében elengedhetetlen reformokra szólította fel Törökországot Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa.

A finn politikus keddi, a Deutschlandfunk rádióállomás által ismertetett nyilatkozatában közvetve ettől tette függővé a Törökországgal korábban megkezdett, csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitását. Annak a reményének adott hangot, hogy Ankara pozitív magatartása esetén az év közepéig négy fontos fejezetről megkezdődhetnek a tárgyalások, ezek között első helyen a gazdaság-, illetve a pénzügypolitikát említve.

Olli Rehn úgy ítélte meg, hogy az EU tagállamainak többsége támogatja az unió és Törökország közeledését, s érdekelt a reformfolyamat tovább vitelében. Utalt arra, hogy rendkívül nehéz és lassú tárgyalásokról van szó, mégis eredményként könyvelte el azt, hogy a folyamat nem szakadt meg.

A bővítési biztos csupán általánosságokban beszélt a balkáni államok csatlakozási kilátásairól. Annak a nézetének adott hangot, hogy ez jelentős mértékben összefügg a térség biztonsági helyzetével. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS