2021. október 21. csütörtökOrsolya
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hágai ítélet: népirtást követett el a boszniai szerb hadsereg

2007. február 26. 13:44, utolsó frissítés: 14:01

Népirtásnak minősítette hétfői határozatában a hágai Nemzetközi Bíróság a srebrenicai mészárlást, amikor csaknem 8000 boszniai muzulmánt gyilkoltak meg. A bíróság felmentette ugyanakkor a népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát a 200 ezer halálos áldozattal járó, 1992-95-ös boszniai háború ügyében.


A bíróság döntései ellen fellebbezésnek helye nincsen.

Az ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló Srebrenica elfoglalása után, 1995 júliusában elkövetett mészárlások kimerítik a népirtás fogalmát, amelyet "a boszniai szerb hadsereg tagjai követtek el" - jelentette ki Rosalyn Higgins, a bíróság elnöke a határozat ismertetésekor.

Bosznia-Hercegovina 1993 márciusában indított eljárást Hágában az egykori Jugoszlávia ellen népirtás és agresszió címén az akkor még zajló boszniai háborúban elkövetett tömeges gyilkosságok, nemi erőszak és etnikai tisztogatás miatt. A bíróság most ítélkezik először népirtás ügyében azóta, hogy azt a náci holokauszt után született ENSZ-egyezmény 1948-ban emberiség elleni bűncselekménynek nyilvánította és büntetni rendelte.

A boszniai háború - a volt Jugoszlávia szétszakadását követően - százezres nagyságrendű halálos áldozatot követelt, több százezer embert menekülésre kényszerített, főként boszniaiakat. Szarajevó szerint a történtek népirtásnak minősülnek, míg Belgrád már a bíróság illetékességét is vitatja a történtekben, s azért is kérte az elutasítást, hogy az ENSZ ezzel is segítse a megbékélést a térségben.

A pereskedést a nyugati nagyhatalmak sem nézték jó szemmel, nyomást próbáltak gyakorolni Szarajevóra, hogy a megbékélés jegyében álljon el a keresettől, peren kívül egyezzen ki Belgráddal. Erőfeszítéseiket azonban hátráltatta, hogy Szerbia-Montenegró nem adta ki a területén lévő feltételezett háborús bűnösöket.

Szerb szemszögből súlyosbítja a helyzetet, hogy a Nemzetközi Bíróság előtt van Horvátország háborús jóvátételi igénye is, amelyet Zágráb még 1998-ban nyújtott be Belgrád ellen. Belgrád attól tart: a népirtást elismerő hágai ítélet arra ösztönözné a térség többi országát, hogy hasonló követelésekkel álljanak elő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS