2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerika szerint Amerika hatékonyabb a kibocsátáscsökkentésben, mint Európa

2007. február 24. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

Annak ellenére, hogy Európa elsősorban az Egyesült Államokat vádolja a globális felmelegedésért, azt állítva, hogy Washington nem tesz semmit a káros gázok kibocsátásának a csökkentéséért, a legfrissebb adatok alapján az Egyesült Államok politikája hatékonyabb ezen a téren - ez a következtetése Sterling Burnettnek, a dallasi Nemzeti Programelemző Központ kutatójának.

A nonprofit, pártokhoz nem kapcsolódó intézet tanulmánya szerint Amerika minden más országnál többet költ az emissziócsökkentő technológiákra, fejlesztésekre, és a befektetések megtérülnek.

"Az Egyesült Államok jobban teljesít emissziójának visszafogásában, mint Európa, jóllehet gazdasága és népessége is nagyobb ütemben növekszik" - mutatott rá a szakértő, aki szerint "a papíron jól mutató, ám valójában semmit nem érő" korlátozó egyezményeknél több eredményt hoz az üzleti szféra ösztönzése a takarékosabb, kevesebb káros gázt kibocsátó megoldások keresésére.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi szakértői csoportjának (IPCC) február 2-i jelentése szerint a széndioxid-kibocsátás növekedése az 1995-2000-es periódushoz képest 8 százalékkal lassult az Egyesült Államokban 2000 és 2004 között. A 15 régi EU-tagállamban ez utóbbi időszakban az emisszió növekedése ezzel szemben 2,3 százalékkal gyorsult. Pedig ebben a periódusban az amerikai gazdaság 1,9 trillió dollárral bővült, és a népesség 11,3 millióval növekedett, ami több mint Görögország lakossága - olvasható a The Washington Times című jobboldali lapban.

"Az amerikai üzleti szféra hatékony ott, ahol az európai bürokrácia csődöt mond" - állapította meg Sterling Burnett.

A Pew-intézet felmérése szerint az amerikai népességet nem különösebben izgatja a klímaváltozás kérdése. A 23 legfontosabb megoldandó ügy listáján a megkérdezettek hátulról a negyedik helyre sorolták a globális felmelegedést; a népesség mindössze 19 százaléka aggódik komolyan. A válaszolók kevesebb mint fele, 47 százaléka szerint játszik közre emberi tevékenység a Föld felmelegedésében.

Az Egyesült Államokban a konzervatív sajtó mértéktartónak tekintett újságja, a New York-i The Wall Street Journal rendszeresen közöl cikkeket arról: a kiotói klímaegyezmény korlátozásai nem hatékonyak, illetve nem egyértelműen bizonyított, hogy a globális felmelegedést az emberi tevékenység okozza. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS