2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emberi jogsértésekért marasztalja el az ENSZ Izraelt

2007. február 24. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Párhuzamot állított fel a palesztin területek izraeli megszállása és az egykori dél-afrikai fajüldöző apartheid-rendszer között egy, az emberi jogok ciszjordániai és Gázai övezetbeli érvényesüléséről készült ENSZ-jelentés.


"A palesztinok diszkriminációja több területre is kiterjed, ráadásul úgy tűnik, több esetben megsértik az apartheid bűntettének eltörlésére és visszaszorítására megkötött 1973-as nemzetközi konvenciót egyebek között azzal, hogy megfosztják a palesztinokat mozgási szabadságuktól" - írta John Dugard dél-afrikai ügyvéd, akit az ENSZ megbízott az Izrael által megszállt palesztin területek emberi jogi helyzetének felmérésével.

Dugard szerint a Gázai övezet Izrael általi lezárása egyfajta "kollektív büntetés", és "az Izrael által civilek és civil célpontok ellen válogatás nélkül alkalmazott katonai erő súlyos háborús bűntettekre vezetett."

A jelentés ugyancsak súlyos emberi jogsértésekről tesz említést Ciszjordániában. Dugard úgy véli, az Izrael által Ciszjordániában épített biztonsági kerítésnek Jeruzsálem körzetében az a célja, hogy "zsidósítsa" a várost az ott élő palesztinok számának csökkentésével.

A dél-afrikai ügyvéd emlékeztet arra, hogy a nemzetek közössége három rendszert tart az emberi jogokkal összeférhetetlennek: a gyarmatosítást, az apartheidet és az idegen megszállást. "Izrael nyilvánvalóan katonai megszállás alatt tartja a palesztin területeket, ugyanakkor a megszállás egyes elemeiben a gyarmatosítás és az apartheid jelenik meg. Lehetséges-e komolyan cáfolni, hogy az ilyen izraeli fellépésnek a célja létrehozni és fenntartani egy faji csoport, a zsidók uralmát egy másik faji csoporton, a palesztinokon, és azt szisztematikusan elnyomni?" - teszi fel a kérdést Dugard, majd hozzáteszi: "Izrael cáfolja, hogy ez lenne szándéka vagy célja. De éppen e szándékot és célt lehet a jelentésben leírt gyakorlatból leszűrni".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS