2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha elveszik Koszovót, Szerbiának ki kell lépnie az ENSZ-ből a radikálisok szerint

2007. február 24. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Az ENSZ-ből való kilépést és az európai uniós integrációs folyamat megszakítását javasolja az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) arra az esetre, ha a nemzetközi közösség Koszovót elszakítja Szerbiától.

"Amennyiben elveszik Koszovót, a radikálisok világosan azt fogják mondani, hogy ellenzik Szerbia belépését az Európai Unióba, és maradását az ENSZ-ben" - szögezte le Tomislav Nikolic, az SRS elnökhelyettese orosz és szerb parlamenti képviselők pénteki belgrádi találkozóján.

Reményét fejezte ki, hogy Oroszország nem fogja megengedni, hogy a nemzetközi közösség eltiporja az ENSZ 1244-es koszovói határozatát, amely az ENSZ felügyelete alá helyezte az akkor még Jugoszlávia részét képező tartományt.

"Ha Oroszország ezt nem teszi meg, magunk fogunk harcolni (Koszovóért)" - szögezte le Nikolic. Szerinte a szerbiai tárgyalóküldöttségnek azonnal haza kell térnie Bécsből, mihelyt kiderül, hogy nincs változás Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott rendezési javaslatában. Az Ahtisaari-terv gyakorlatilag az államiság minden jellemzőjével felruházta a dél-szerbiai tartományt, jóllehet nem szerepel benne a "függetlenség" kifejezés.

A januári parlamenti választáson a várakozásoknak megfelelően ismét az SRS győzött - ám nem valószínű, hogy kormányt is tud alakítani -, holott a párt elnökét, Vojislav Seselj háborús bűntények elkövetésével vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). Az orosz duma képviselői azért érkeztek a szerb fővárosba, hogy részt vegyenek az SRS által szervezett nemzetközi tudományos konferencián, amely rá kíván világítani a Seselj-per állítólagos szabálytalanságaira. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS