2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös moszkvai információs központot létesítenek a szakadár köztársaságok

2007. február 21. 17:19, utolsó frissítés: 17:19

Három oroszbarát, nemzetközileg el nem ismert szakadár köztársaság, a nemzetközi jogilag Grúziához tartozó Abházia és Dél-Oszétia, illetve a Moldovához tartozó Dnyeszter-menti Köztársaság vezetői megegyeztek szerdán, hogy közös tájékoztató központot létesítenek Moszkvában.

Valerij Lickaj
, a túlnyomórész orosz ajkúak lakta Transznisztria "külügyminisztere" azzal indokolta moszkvai sajtóértekezletén a közös információs központ létesítésének szükségességét, hogy a három köztársaságnak számos közös problémája van. A köztársaságok közös tájékoztató portált is létesítenek.

Dél-Oszétia és Transznisztria területén jelentős orosz ajkú népesség él, Abháziának pedig jelentős orosz segítséggel sikerült ténylegesen elszakadnia Grúziától a kilencvenes évek elején. Mindhárom szakadár köztársaság tényleges önállóságot élvez, de egyikük sem kapott nemzetközi elismerést. Mindhárom terület vezetői elhúzódó tárgyalásokat folytatnak azon országok kormányaival, amelyektől véglegesen és nemzetközi jogilag érvényesen el szeretnének szakadni. Moszkva sokoldalú támogatásban részesíti mindhárom szakadár területet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS