2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökország halasztást kért a kirkuki referendumra: fél a kurd befolyás növekedésétől

2007. február 21. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Törökország arra kérte kedden az iraki kormányt, hogy halassza el a népszavazást Kirkuk hovatartozásáról, mivel attól tart, hogy az észak-iraki kurdok megszerezhetik az olajbányászati központot, és ez növelné befolyásukat.

Az iraki alkotmány szerint az év végéig meg kell tartani a referendumot arról, hogy a várost csatolják-e a kurd autonóm területhez, amelynek a déli határán fekszik. Kirkukban és térségében többségében kurdok élnek, noha a városban sokféle kisebbség is lakik. A városba Szaddám Huszein bukása óta több ezer elüldözött kurd tért haza.

Recep Tayyip Erdogan
török miniszterelnök arra hivatkozott a népszavazás elhalasztására irányuló kérését indokolva, hogy a biztonsági helyzet még nem normalizálódott a térségben, amit pedig szintén előír az alkotmány a szavazás előfeltételeként. Az iraki kurdok válaszul az iraki belügyekbe való beavatkozással vádolták Ankarát.

Törökország attól tart, hogy a kirkuki olajmezők jövedelme átszivárog a Dél-Törökországban 1984 óta autonómiáért harcoló kurdokhoz, akik szerinte amúgy is Észak-Irakban lelnek menedéket, és onnan indítanak támadásokat török célpontok ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS