2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Izrael „egyedül” kénytelen szembenézni az iráni nukleáris fenyegetéssel

2007. február 13. 14:22, utolsó frissítés: 14:26

Avigdor Liberman izraeli miniszterelnök-helyettes, a stratégiai ügyek minisztere szerint Izrael kénytelen lesz egyedül szembenézni az iráni nukleáris fenyegetéssel.


"Izrael nem ülhet ölbe tett kézzel, tétlenül nézve, amint Irán nem hagyományos fegyverekhez jut" - mondta keddi rádiónyilatkozatában, arra a kérdésre felelve, hogy fontolgat-e támadást kormánya az iráni nukleáris létesítmények ellen.

Bírálta az Európai Unió egy belső használatra készített előzetes jelentésének következtetéseit, amelyeket a Financial Times című brit lap ismertetett, és amelyek szerint a nemzetközi közösség nem lesz képes megakadályozni Teheránt az atomfegyver kifejlesztésében. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hivatala készítette a szóban forgó jelentést az EU hétfői külügyminiszteri tanácskozására.

"Nem engedhetünk meg magunknak ilyen hozzáállást" - jelentette ki Liberman, és úgy vélekedett, hogy még meg lehetne állítani Teheránt az ellene alkalmazott szankciókkal, hiszen Irán külkereskedelmének hetven százaléka az Egyesült Államoktól, az Európai Uniótól és Japántól függ.

Egyébként tegnap jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei az Irán elleni ENSZ-szankciók végrehajtását, ugyanakkor továbbra sincs szó külön uniós intézkedésekről.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS