2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovákia egységesen lép fel Koszovó függetlensége ellen

2007. február 13. 13:03, utolsó frissítés: 13:10

Bár egy hete még egyetértettek a Koszovó státusának megállapítására vonatkozó ENSZ-tervezettel, a szlovák kormánypártok és a parlamenti ellenzék most egyöntetűen elutasítja Koszovó állami önállóságát.

Az ENSZ különmegbízottjának rendezési tervét csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) támogatja.

A kormánypárti Ján Slota (SNS) a múlt héten "egy rakás trágyának" nevezte az Ahtissari-tervet, pártja pedig hétfőn nyilatkozat-tervezetet terjesztett a parlament elé annak elítélésére. Néhány órával később a Dzurinda vezette ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) is a szerb érdekek mellett kiálló tervezettel állt elő, amelyben a szerbek és a koszovói albánok "politikai érettségét" bizonyító megállapodást sürget.

Az SDKÚ szerint Szlovákiának "nemzeti, állami és európai érdeke", hogy egységesen deklarálja a szerbek és albánok kompromisszumát pártoló álláspontját, és ellenezze a Szerbia egyetértése híján formálódó változatot.

Fico "abszolút felelőtlenségnek" nevezte a Koszovó önállóságát siettető törekvéseket, mert az más országokra is kiható, ellenőrizhetetlen folyamatokat indíthat el. A szlovák kormányfő mindenesetre óvatosabban fogalmazott a már előtte rendre megnyilvánuló szlovák politikusoknál, akit szerint a "rossz példa" nyomán előbb-utóbb a szlovákiai magyarok is területi autonómiát követelnének.

Politikai elemzők emlékeztetnek rá, hogy egy hete a szlovák parlament európai bizottságában még minden kormánypárt és ellenzéki erő képviselője egyetértett az ENSZ-különmegbízott javaslatával, mert Ján Kubis külügyminiszter úgy tájékoztatta a bizottságot, hogy Koszovó függetlensége elkerülhetetlen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS