2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kettős merénylet bagdadi piacokon – legalább 76-an meghaltak, 165-en megsebesültek

2007. február 12. 19:08, utolsó frissítés: 19:08

Pokolgépek robbantak hétfőn Bagdad központjában két piac közelében, legkevesebb 79 ember halálát és 165 sérülését okozva – közölte az iraki védelmi minisztérium. Először egy népszerű gyorsétterem közelében, Bagdad egyik szunniták és síiták által vegyesen lakott zsúfolt körzetében robbant pokolgép.

Harminc perccel később két gépkocsiban robbantak pokolgépek a Sordzsa nevű nagybani piac, illetve vásárcsarnok közelében. A két autó egymástól alig száz méternyire robbant fel 15 perc különbséggel, az egyik az emeletes vásárcsarnok parkolójában. Egy épület leomlott a detonáció hatására, néhány raktár és


számos közelben parkoló gépkocsi kigyulladt.

Nyugati televíziók operatőrei égő embereket is láttak a helyszínen. A két dörej Bagdad központjának minden körzetében hallható volt, és messziről látszottak a robbanás nyomán magasba emelkedő fekete füstoszlopok is.

Az iraki belügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselője később bejelentette: letartóztattak három gyanúsítottat a kettős merénylettel összefüggésben. A nyilatkozó hozzáfűzte, az elfogottak közül ketten "nem arab külföldiek".

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök tagadta hétfőn egy amerikai televíziónak adott interjúban, hogy Irán fegyverekkel látná el az iraki ellenállókat, amint azt amerikai részről állították előző nap bizonyítékokat fölvonultatva. Ahmadinezsád, aki anyanyelvén, tolmács útján nyilatkozott az ABC televíziónak, kijelentette: a bagdadi amerikai tájékoztatón elhangzottak nem szolgálnak elegendő bizonyítékul.

Mint mondta, bíróság előtt kellene bizonyítani az amerikai vádakat. Az iráni elnök szerint Washington iraki vereségét próbálja palástolni azzal, hogy másokat megvádol. Mint mondta, csak a külföldi csapatok távozásával köszönthet béke és biztonság Irakra.

Közben egy iraki katonai illetékes beszámolt arról, hogy iraki és amerikai katonák hétfő hajnalban rajtaütésben megöltek 12 lázadót, további 16-ot elfogtak a fővárostól északkeletre fekvő Baakúba körzetében. Az akcióban elesett az iraki hadsereg egy katonája. A megölt ellenállók közül kettőnél egyiptomi útlevelet találtak. Az Irakban állomásozó amerikai haderő két katonája elvesztéséről számolt be hétfőn. Az egyik fegyveres harcban esett el, a másik balesetben vesztette életét.


Az iraki legfelsőbb bíróság hétfőn kötél általi halálra

ítélte Taha Jaszín Ramadánt, Szaddám Huszein volt iraki elnök helyettesét, dacolva ENSZ-tisztviselők és nemzetközi emberi jogi szervezetek felhívásaival. A vádlott tagadta bűnösségét abban, hogy a nyolcvanas évek elején szerepe volt 148 síita lemészárlásában. Ramadánt tavaly novemberben első fokon életfogytiglani börtönre ítélték, de a fellebbviteli bíróság halálbüntetést kért rá. (mti/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS