2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A republikánus képviselők nem hisznek a globális felmelegedésben

2007. február 08. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

A washingtoni kongresszus teljesen megosztott a globális felmelegedés kérdésében: a republikánus politikusoknak csak 13 százaléka tartja minden kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység okozza, a demokrata pártiaknak ezzel szemben 98 százaléka van ezen a véleményen.

A National Journal szerdán közölt felmérést arról, miképpen vélekednek a kérdésről az amerikai törvényhozás alsó- és felsőházának tagjai.

Az ember okozta felmelegedés elméletével egyetértő republikánus képviselők és szenátorok szerint természetes összetevője is van a jelenségnek. A tagadók szerint ez a teória nem igazolható 100 százalékos bizonyossággal, és az emberi tevékenység nem lehet az egyetlen kiváltó tényező.

Velük szemben szinte minden demokrata politikusnak meggyőződése, hogy a globális felmelegedésért az ember a felelős, és a republikánusok nem vették komolyan a fenyegetést. Szerintük minden nap késlekedés veszteség a bolygó megmentését célzó harcban, amely a 21. század legnagyobb kihívása.

A kétkedő republikánusoknak csak alig egyötöde korlátozná a széndioxid kibocsátását, viszont 90 százalékuk támogatja a nukleáris energiatermelés térnyerését. Kevesebb mint felük vezetne be a jelenleginél szigorúbb üzemanyag-takarékossági előírásokat a kocsikra, és csak 42 százalékuk támogatná az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátási kvótáival való kereskedelmet.

A demokraták 88 százaléka limitálná a széndioxid-emissziót, 90 százaléka szigorítana az autók normáin. Az atomenergiára való átállást csak 58 százalékuk pártolja, viszont 83 százalékuk vezetné be az emisszió-kereskedelmet.

A republikánusok érvelése szerint a széndioxid-korlátozásnak addig nincs értelme, amíg Kína és India folytatja a széntüzelést.

Al Gore volt alelnök a CNN szerdai jelentése szerint azzal vádolta meg egy madridi interjúban a Bush-kormányt, hogy fizet a globális felmelegedésben kétkedő tudósoknak.

Az utóbbi években a környezetvédelem jegyében a világot járó amerikai politikus úgy véli: a Fehér Háznak elfogytak az érvei a vitában, de nem hajlandó korlátozni a légkört szennyező anyagok kibocsátását. A kormánynak már csak pénze maradt, amellyel lefizeti a szkeptikusokat, hogy összezavarják a közvéleményt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS