2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megint lőtte egymást Izrael és Libanon

2007. február 08. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint a libanoni hadsereg egységei szerdán késő este rálőttek a Libanon és Izrael határán robbanószerkezetek után kutató izraeli katonákra, akik viszonozták a tüzet. Az izraeli hadsereg információi szerint a lövésváltásnak libanoni oldalon voltak áldozatai.

Az eset a határövezetben fekvő Marún ar-Rasz körzetében, Avivim izraeli falu közelében történt, ahol az izraeli hadsereg hétfőn négy robbanótöltetet talált. A Hezbollah libanoni szervezet, amellyel Izrael tavaly nyáron 34 napos háborút vívott, közölte: emberei telepítették a szóban forgó robbanószerkezeteket még a konfliktus előtt.

"Súlyos incidensnek" nevezte a libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) szóvivője csütörtökön reggel az előző esti izraeli-libanoni lövésváltást. Az UNIFIL-szóvivő megerősítette: a tűzpárbajt a libanoni hadsereg katonái kezdeményezték, amikor egy izraeli bulldózer áthatolt a biztonsági sorompón, vélhetően azért, hogy megtisztítsa az aknáktól a sorompó és az izraeli-libanoni határként szolgáló, az ENSZ által kijelent Kék Vonal közötti területet.

Közölte továbbá, hogy az ENSZ-erők parancsnoka, Claudio Graziano tábornok kapcsolatba lépett a szembenálló felekkel, és az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólította fel őket. A lövésváltás körzetében "kéksisakosok" vették át az ellenőrzést.

Ez volt az első fegyveres incidens az izraeli-libanoni határon az izraeli haderők tavaly október elsejei visszavonulása óta és az első a két hadsereg között az ENSZ égisze alatt 2006. augusztus 14-én megkötött tűzszünet életbe lépése óta.

Az izraeli légierő fokozza berepüléseit Libanon légterébe a szerdai incidens után - jelentette be csütörtökön az izraeli közrádióban Alon Fridman tábornok, az északi katonai körzet parancsnokságának vezérkari főnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS