2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalaszthatják a Koszovóról szóló bécsi tárgyalásokat

2007. február 07. 18:03, utolsó frissítés: 18:03

Az Európai Unió elfogadhatónak tartja, hogy valamelyest elhalasszák a Koszovóval kapcsolatos tárgyalásokat, amelyeket Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott február 13-án akart megkezdeni - jelentette ki szerdán Pristinában Javier Solana, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A dél-szerbiai tartomány státusára vonatkozó Ahtisaari-tervezet megvitatásának elhalasztását Szerbia kérte, tekintettel a január 21-i parlamenti választás után kialakult politikai vákuumra, a döntésképes állami szervek hiányára. Belgrádban úgy tartják, hogy - tekintettel a kérdés súlyára - csak az összes számottevő politikai erőt képviselő parlament dönthet a Koszovó-tervről, az nevezheti ki a szerb tárgyalóküldöttséget. A választás végeredménye - mivel február 8-án néhány körzetben megismétlik a szavazást - azonban még várat magára, s ezért a Skupstina sem alakulhat meg egyelőre.

Javier Solana, aki Belgrádba indulása előtt a koszovói albán vezetőkkel, az UNMIK és a KFOR irányítóival tárgyalt, úgy fogalmazott, hogy minden, a bécsi tárgyalások "időzítésével kapcsolatos értelmes javaslat elfogadható", s hozzátette, hogy körülbelül egyhetes halasztást tart elképzelhetőnek.

Hasonló szellemben nyilatkozott Belgrádban Geoff Hoon, az EU-ügyekben illetékes brit miniszter is, miután tárgyalt Vuk Draskovic szerb külügyminiszterrel. Hoon hisz abban, hogy Martti Ahtisaari rugalmas lesz a bécsi tárgyalások időpontját illetően. Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ-főmegbízott tervezete ismertetésével megvárta a szerb választásokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy a bécsi tárgyalások kezdetével kapcsolatban is hasonló, rugalmasságról tanúskodó döntést hoz.

A szerb külügyminiszter a Geoff Hoonnal folytatott tárgyalás után úgy nyilatkozott, hogy az Ahtisaari-javaslat elégedetlenséget és a megalázottság érzését váltotta ki Szerbiában, mivel a független Koszovó állam megteremtését tartalmazza. Vuk Draskovic ugyanakkor hozzátette, hogy nagyon közel a kompromisszum, amelynek a létrejötte a Koszovó kérdésében a végső döntést meghozó ENSZ BT-től függ. Ha az Ahtisaari-dokumentumhoz hozzáfűznének egy kiegészítést arról, hogy Szerbia nemzetközileg elismert határai nem változnak, akkor létrejöhetne egy nagy kompromisszum, szerbek és albánok megbékélése - fogalmazott a politikus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS