2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az oroszok többsége nem tartja magát európainak

2007. február 07. 17:06, utolsó frissítés: 17:09

Az oroszok többsége nem tartja magát európainak, s majdnem felük fenyegetésnek látja az Európai Uniót - ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet kedden Brüsszelben hoztak nyilvánosságra.

Az EU-Oroszország Központ által megrendelt felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett oroszok 71 százaléka nem tartja magát európainak vagy eurázsiainak. Ráadásul - miután az elmúlt hónapokban az EU és Oroszország az energiaszállításoktól a Nyugat-Balkán kérdésén át az élelmiszerbiztonság témájáig számos ügyben vitába keveredett -


a válaszolók 45 százaléka immár fenyegetésnek látja az EU-t,

s ez utóbbi tábor negyede attól tart, hogy országuk elveszti pénzügyi és ipari függetlenségét. A megkérdezettek 40 százaléka azt állította, hogy az európaiak főként a ritka természeti kincsek forrásaként nézik Oroszországot, 25 százalékuk pedig a nyugati cégekbe, tudományos intézetekbe irányuló "agyelszívásra" panaszkodott. Ugyanakkor a közvélemény-kutatásban részt vevők egyharmada az európai országokat mégis olyan szomszédoknak vélte, amelyekkel hosszú távú partnerséget kell kialakítani.

A megkérdezett mintegy 2000 orosz felnőtt 75 százaléka "sajátosnak" minősítette Oroszországot, amelynek saját fejlődési útját kell járnia. 15 százalékuk pedig félt attól, hogy megszűnik országuk politikai függetlensége.

A válaszolók többsége barátságtalannak vélte a három balti köztársaság (immáron mind EU-tagállam) Oroszországgal kapcsolatos magatartását, ugyanakkor 22 százalékuk


Németországot tartotta országa legjobb barátjának.

Saját államuk belső berendezkedéséről elég lesújtó képük van az oroszoknak. A megkérdezettek majdnem kétharmada úgy hiszi, hogy az orosz vezetők, állami tisztségviselők a törvény felett állnak, 68 százalékuk pedig azt mondta, hogy neki magának az orosz törvények nem adnak védelmet. Csak a válaszolók 30 százaléka vélte úgy, hogy Oroszországban demokrácia van, ugyanakkor több mint 40 százalékuk szerint a "nyugati típusú demokrácia" eleve nem megfelelő, sőt, romboló hatású Oroszország számára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS