2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indonézia „szellemi tulajdonjogot” formál H5N1-es vírusára. Nem ad mintát

2007. február 06. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

Indonézia nem ad át mintákat külföldi laboratóriumoknak az országban terjedő madárinfluenza vírusából, mert saját szellemi tulajdonának akarja megtartani a belőle készülő vakcinát - jelentette be az indonéz egészségügyi miniszter kedden.

A dél-kelet-ázsiai országban a legsúlyosabb a helyzet e betegség tekintetében a világon. A múlt héten közölték, hogy egy külföldi céggel együtt oltóanyagon dolgoznak, hogy felkészüljenek arra az estre, ha a vírus járványt okozna emberek között is. Több más országban is folyik ilyen kutatás.

"Azért küzdök, hogy megőrizzem Indonézia teljes szellemi tulajdoni jogait, mivel a világon nálunk van a legerősebb H5N1-es vírusalfaj. Most még nem adhatjuk át a vírusmintát más országoknak. Együttműködünk egy vakcina-gyártóval" - jelentette ki Siti Fadilah Supari egészségügyi miniszter.

Annak megakadályozása, hogy a külföldi kutatók hozzáférjenek a vírushoz, nehezítheti a madárinfluenza elleni nemzetközi kutatást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dzsakartai irodája még nem nyilatkozott az új helyzetről.

A miniszter előzőleg közölte, hogy két újabb emberi fertőzésről szereztek tudomást Jáva két különböző pontján. Ezzel 83-ra emelkedett az Indonéziában regisztrált emberi madárinfluenza-megbetegedések száma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS