2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

H5N1: megsemmisítik Európa legnagyobb pulykafarmjának állományát

2007. február 05. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Pulykák tízezreit semmisítették meg és szigorú elővigyázatossági intézkedéseket léptettek életbe vasárnap Nagy-Britanniában, miután a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát azonosították egy kelet-angliai pulykafarmon.

A fertőzést Suffolk grófságban, Holton településen, Európa legnagyobb pulykatermelő farmján észlelték. Miután beigazolódott, hogy a H5N1-fertőzés következtében pusztult el 2600 szárnyas,


levágják a farmon nevelt mind a 159 ezer pulykát.

Az elgázosított szárnyasokat leplombált teherautókon szállítják az égetőbe, a megsemmisítés várhatóan még két napig tart.

A vírustörzs megjelenése meglepte a szakértőket, akik nem értik, miként juthatott be a kórokozó egy zárt baromficsűrbe. A fertőzést a 22 csűr közül csak egyben észlelték. A brit hatóságok szerint a kelet-angliai pulykaelhullást ugyanaz az ázsiai vírustörzs okozta, mint amely Magyarországon január végén ütötte fel a fejét és amely miatt ludak ezreit kellett leölni Csongrád megyében.

A január végi magyarországi, s a mostani kelet-angliai fertőzés az első ismert madárinfluenza-esetek az Európai Unióban a 2006 augusztusa óta tartó átmeneti "tünetmentesség" után. Nagy-Britanniában legutóbb tavaly áprilisban a jelentkezett madárinfluenza-fertőzés, a dél-angliai Norfolkban.

Nigériában - ottani megjelenése óta először - halálos áldozatot követelt a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa - közölte szombaton az afrikai ország kormányának tájékoztatási minisztere.


Az áldozat egy 22 éves fiatalasszony,

aki január 17-én hunyt el a nyugat-afrikai országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában végzett vizsgálatok megerősítették a nigériai kutatók gyanúját, vagyis azt, hogy a nőt a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa fertőzte meg. Nigériában az ország 36 tartománya közül 19-ben kimutatták a H5N1 vírusaltípust a háziszárnyas-állományban, de emberhalált mostanáig nem okozott a betegség.

Japánban megerősítették a hatóságok szombaton, hogy újabb madárinfluenzás gócpontot találtak: idén ez már a negyedik eset a távol-keleti szigetországban. A tokiói mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusa okozta 80 szárnyas elhullását a déli országrészben fekvő Mijazaki prefektúrában egy baromfitelepen, amelyen 93 ezer tyúkot nevelnek. A hatóságok óvintézkedésként elrendelték


a teljes állatállomány elpusztítását.

2004 óta először bukkant fel Japánban a H5N1 vírus. A szigetországban eddig egyetlen ember sem halt meg madárinfluenzában.

2003 decembere óta világszerte 164 ember életét oltotta ki a H5N1 vírus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS