2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csapatok azonnali visszavonását követelik a demokraták, a republikánusok bekeményítenek

2007. február 05. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Az Egyesült Államokban az ellenzéki demokraták egyre agresszívabb, ellentmondást nem tűrő hangnemben követelik az iraki háború befejezését, amit elemzők azzal magyaráznak, hogy már elkezdődött a 2008-as elnökválasztási kampány.

"Meg kell állítanunk ezt a háborút" - szögezte le Joseph Biden delaware-i szenátor a párt legfelső irányító testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság hét végi tanácskozásán.

A Demokrata Párt vezetése - mint az elfogadott állásfoglalásban szerepel - ellenzi George Bush elnök 21 500 fős csapaterősítési tervét, s ehelyett a "diplomáciai kezdeményezések kiterjesztését" javasolja.

Biden szenátor, a külügyi bizottság elnöke, aki másodszor száll harcba pártja elnökjelöltségéért, kijelentette: az amerikai erők létszámának csökkentése az egyetlen módja annak, hogy politikai megoldás keresésére sarkallják a bagdadi kormányt.

A Fehér Ház iraki háborús politikáját régóta ellenző Demokrata Párt politikájában újdonság az a követelés - mutatott rá Tom Vilsack volt iowai kormányzó -, hogy a csapatokat ne valamikor a jövőben, hanem azonnal rendeljék haza. Szerinte a létszám csökkentése nem jelent politikaváltást, amelyre pedig szükség van. Több más demokrata párti politikus azonban még nem ment ennyire messze, csak egy-két éven belüli, fokozatos csapatkivonást követel.

A Time elemzése szerint az ellenzéki politikusokkal egyre inkább "elszalad a szekér" a háború bírálatában. Az iraki háború nyilvánvalóan központi téma lesz az 2008-as elnökválasztási kampányban, és a Demokrata Párt aspiránsai ezt teljes mértékben ki is használják.

Eközben a képviselőház konzervatív republikánus párti tagjai a hét végén Baltimore-i gyűlésükön a Demokrata Párttal szemben az eddiginél még agresszívabb háborús politikát szorgalmaztak.

"Egyetértünk abban, hogy a háborút meg kell nyernünk (...) bármit megteszünk, ami szükséges ahhoz, hogy megerősítsük az iraki kormányt és az ország saját kezébe vegye a sorsának irányítását" - mondta a 48 politikus nevében Lynn Westmoreland georgiai képviselő.

A konzervatív képviselők egyetértésre jutottak abban, hogy három elnökaspiráns érdemli meg támogatásukat (akik között nem állapítottak meg sorrendet): John McCain arizonai szenátor, Mitt Romney, Massachusetts egykori kormányzója és Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere. Romney a tanácskozáson kijelentette: kizártnak tartja a párbeszéd lehetőségét Iránnal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS