2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre veszélyesebb a helyzet Irakban amerikai hírszerzők szerint

2007. február 03. 12:17, utolsó frissítés: 12:17

Egyre veszélyesebb az iraki biztonsági helyzet, amelyet csak kis mértékben képesek befolyásolni az amerikai csapatok - állapították meg amerikai hírszerző szervezetek George Bush elnök számára készített friss, közös jelentésükben. A Fehér Ház az elnök új iraki stratégiájának megerősítését látja a dokumentumban. A hírszerző közösség


a gyors csapatkivonás ellen érvel.

"Valószínű, hogy a biztonsági helyzet tovább romlik" - közölte a titkos jelentést ismerő névtelen forrásokra hivatkozva a Fox News hírtelevízió pénteken.

A 16 hírszerző szervezet arról nem kívánt állást foglalni, hogy az iraki helyzet polgárháborúnak minősíthető-e, a jövőt illetően viszont több tekintetben borúlátó képet festett. Ebben leszögezi, hogy "a polgárháború kifejezés találóan illik" az Irakban dúló konfliktus kulcsfontosságú elemeire.

A jelentés szerint egyáltalán nem biztos, hogy az iraki vezetők felül tudnak emelkedni a felekezetközi ellentéteken, képesek szembeszállni a szélsőséges erőkkel, és hatékony kormányzati intézményeket hoznak létre, véget vetve a kiterjedt korrupciónak.

Az amerikai felderítő közösség értékelése szerint noha az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelenléte továbbra is probléma Irakban,


a viszály elsődleges forrásává az iraki lakosságon belüli erőszak vált.

A jelentés, bár megemlíti Iránt - amely a Fehér Ház vádja szerint irányítja és fegyverrel látja el a síita szélsőségeseket -, nem a perzsa államot tekinti az iraki problémák fő okának.

A 90 oldalas dokumentum szerint ha az erőszaknak semmi nem állná útját, akkor az iraki hadsereg részekre szakadna, az al-Kaida megkaparintaná a nyugati al-Anbár tartományt, és az erőszak az egész országban fokozódna.

A jelentés George Bush elnök elképzeléseit látszik erősíteni, amikor arra figyelmeztet: Irak stabilitása attól függ, sikerül-e véget vetni a felekezetközi öldöklésnek és legyőzni a szélsőséges erőket. A hírszerző szervezetek szerint ha a következő 12-18 hónapban nem történik érezhető javulás, akkor már


semmi sem lesz képes útját állni a biztonsági helyzet további romlásának.

A CNN pénteken beszámolt arról, hogy az amerikai kormány további 100 milliárd dollárt fog kérni a kongresszustól az idei katonai akciókhoz és a diplomáciai tevékenységhez Irakban és Afganisztánban, az egész évi költségvetés így elérné a 170 milliárd dollárt. A növekedést a haditechnika cseréje teszi szükségessé. Jövőre valamivel kevesebbet, 145 milliárd dollárt tervez költeni a Fehér Ház erre a célra. A kormány becslése szerint a 2009. évi kiadások ezen a téren 50 milliárdra fognak csökkenni.

Egyes bírálók szerint a Pentagon az iraki és afganisztáni háborús büdzséből olyan fegyverekkel - például a Joint Strike Fighter néven híressé vált, az eddigi legerősebb egyhajtóműves sugárhajtású vadászgéppel és billenőrotoros V-22-es gépekkel - akarja korszerűsíteni a hadsereget, amelyeket valószínűleg soha nem vetnének be ebben a két országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS