2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ötmillió elhízott gyerek az EU-ban. Korlátoznák a zsíros reklámokat

2007. február 01. 15:02, utolsó frissítés: 15:02

Az Európai Parlament a tagállami szinten bevezetett politikák mellett közösségi szintű fellépést sürget, mivel az európai férfiak 27, a nők 38 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. A képviselők az iskolákban egészséges ételek fogyasztására, mozgásra buzdítanák a gyerekeket, és korlátoznák a magas zsír-, cukor- és sótartalmú termékek reklámozását a televízióban.


Frédérique Ries belga liberális képviselő csütörtökön, 620-24-14 arányban elfogadott jelentése az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység előmozdításáról, a túlsúly, az elhízottság és a krónikus betegségek megelőzésével foglalkozik.


Ugyanannyit eszünk, de kevesebbet mozgunk, mint ötven éve

A statisztikák szerint „az unión belül az elhízástól szenvedő személyek száma látványosan megnövekedett az elmúlt 30 évben, jelenleg a férfiak 27 és a nők 38 százalékát tekintik túlsúlyosnak vagy elhízottnak. Az elhízás több mint ötmillió gyermeket is érint, és évenként közel 300 ezer új esetet regisztrálnak - különösen a fogyatékkal élő személyeket veszélyezteti az elhízás”.

Az idézett WHO jelentése kimutatja, hogy „számos betegséget hét főbb kockázati tényező okoz, amelyek közül hat (magas vérnyomás, koleszterin, testtömegindex, nem megfelelő gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a fizikai tevékenység hiánya és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás) az étrenddel és a testmozgással kapcsolatos”.

A szöveg szerint „az energiabevitel a népesség széles csoportjai körében az 1950-es évek óta állandó, az életkörülményekben bekövetkezett változások azonban mind a fizikai tevékenység, mind a fizikai munka csökkenéséhez vezettek, és ezáltal csökkentett energiaigényhez, ami az energiaszükséglet és az energiabevitel közötti egyensúly megbomlásához vezetett”.


Több tornaórát, jobb menzát

A képviselők úgy vélik, alapvető fontosságú, hogy az iskolai környezet rendszeres mozgásra, az egészséges életmódra ösztönözze a gyerekeket. Az EP „sajnálja, hogy egyre kevesebb időt szánnak a testnevelésre”. A parlament arra szólítja fel a tagállamokat, „nyújtsanak elégséges finanszírozást az iskolai étkeztetésre annak érdekében, hogy az iskolák lehetőség szerint organikus vagy regionális mezőgazdasági termékekből, frissen készült ételeket kínálhassanak, valamint korai életkortól kezdve az egészséges étkezési szokásokra bátorítsanak”.

Az egyik elfogadott módosítás szerint az EP „helyteleníti a tagállamok kormányainak azon gyakorlatát, hogy fejlesztési célból eladják az iskolai sportpályákat”.


Zsíros reklámok

Az EP elítéli a gyermekeknek szánt élelmiszerek túlzott televíziós reklámozását, amely nem segíti az egészséges étkezési szokások kialakulását. A képviselők EU-szerte korlátoznák a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek reklámozását a sok gyerek által nézett műsorsávokban.

A jelentéstevő azt javasolja, az európai médiaiparral kössenek megállapodást, amely alapján „a különböző médiaeszközökön – televízió, mozi, internet és videojáték – tüntessenek fel megjegyzéseket, amelyek sportolásra, valamint gyümölcs- és zöldségfogyasztásra buzdítanának”. (ep sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS