2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: minden ország törölje el a halálbüntetést!

2007. február 01. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

Az Európai Parlament csütörtökön állást foglalt a halálbüntetés globális eltörlése mellett. Az EP-képviselők elítélték ugyanakkor „Szaddám Husszein kivégzését és azt, hogy a média visszaélt felakasztásával”.

A képviselők ENSZ-határozattal „azonnal és feltétel nélkül” világszerte moratóriumot hirdetnének a kivégzésekre. A moratórium „tényleges végrehajtásának ellenőrzése az ENSZ főtitkárának hatáskörébe tartozna”.

A képviselőket egyrészt aggasztja, hogy sok ország „nemzeti joga még mindig – vagy ismét – rendelkezik halálbüntetésről, és évente emberek ezreinek kivégzéséről”, másrészt viszont üdvözlik „a halálbüntetés teljes eltörlését Libériában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Moldovában, valamint azt, hogy a perui kongresszus elutasította a halálbüntetés terrorista cselekmények esetére való bevezetését”.

A szöveg emlékeztet: „az Európai Unió az 1998. június 6-án Luxembourgban elfogadott, a halálbüntetésre vonatkozó EU iránymutatások keretében úgy határozott, hogy a nemzetközi testületekben a halálbüntetés eltörléséért fog dolgozni”. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS