2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Davos: áttörés várható klímaügyben?

2007. január 29. 14:45, utolsó frissítés: 14:57

Tony Blair brit miniszterelnök a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon úgy értékelte, áttörés várható az Egyesült Államok hozzáállásában a klímaváltozással kapcsolatban – írja a BBC.

A G8 német elnöksége szerinte tesz róla, hogy 2012, a kiotói szerződés lejárta után megszülessék egy konszenzusos nemzetközi megállapodás a globális üvegházgáz-kibocsátás csökkentéséről. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: ha pl. Nagy-Britannia korlátozza is kibocsátását, Kína gazdasági fejlődése következtében megnövekedő kibocsátása két év alatt „behozná” az üvegházgázak mennyiségének növekedését.

"Ha a legnagyobb gazdaságok nem csatlakoznak a széndependencia csökkentését célzó tervhez, az égvilágon semmi esélyünk a sikerre” – idézte a BBC a miniszterelnököt. Hozzátette: az Egyesült Államokban a „hangulat” arra utal, gyökeres változás várható. Ennek jeleként hozta fel Bushnak az amerikai olajfogyasztás mérséklésére intő beszédét.

A davosi Világgazdasági Fórumon résztvevő üzletemberek egy jelentős része szívesen látná, ha a globális felmelegedés elleni harc sikere érdekében a széndioxid-kibocsátási jogokkal a kereskedés világméretűvé válna.

A fejlődő országok gazdasági növekedésüket féltik a CO2-kibocsátás csökkentését is előirányzó kereskedéstől, míg az Egyesült Államok és még néhány nagy légszennyező állam kormányzati szinten nem kívánt eddig határozni a légszennyező gázok kibocsátásának valamilyen korlátozásáról.

A kérdés megoldásának előbbre vitelét nehezíti, hogy a kereskedési rendszerek, nevezetesen az EU-é az utóbbi időkben nehézségekkel küszködött, a széndioxid "tőzsdei ára" gyakorlatilag tavaly összeomlott. Sokak szerint ezen piac, kereskedési tér áringadozásait éppen a nagyobb likviditással, azaz a jogokkal való kereskedési rendszer kiszélesítésével lehetne csökkenteni, hiszen a piac lényegében működik, csak nem fejlődik megfelelően. Hosszabb távon ezen piacon Kínának és Indiának is jelen kell lennie.

Egyébként magának a Világgazdasági Fórumnak a vezetői is elismerték, hogy a rendezvény rossz példával jár elől a szennyező gázok kibocsátásában. A fórumra érkezett több mint kétezer résztvevőt szállító járművek és a fogadólétesítmények működtetése összesen körülbelül 6700 tonna szénnel terhelte meg a Föld légkörét.

A tiszta energiák támogatására mintegy 100 ezer dollárnyi felajánlást tettek a jelenlévők, mely összeg a fenti CO2-mennyiség okozta légszennyezési kár 70%-ának fedezésére lehet elegendő – azzal együtt, hogy a szervezők környezetkímélőbb járműveket vetettek be a fórumozók szállítására, és a környezetet kevésbé károsító fűtést alkalmaztak. (bbc, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS