2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Premier: rendőr ellen indult eljárás egy ausztrál őslakó halála miatt

2007. január 29. 14:04, utolsó frissítés: 14:04

Az ausztráliai őslakók jogaiért harcolók szerint "történelmi döntést" hozott az ország igazságszolgáltatása azzal, hogy eljárást indított egy rendőr ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy felelős egy őslakó haláláért.

Az észak-keleti Queensland állam főügyésze péntek este jelentette be, hogy eljárás indul Chris Hurley főtörzsőrmester ellen azzal a váddal, hogy felelős Cameron Doomadgee 2004 novemberében Palm Islanden, fogságban bekövetkezett haláláért.

Tavaly az államügyészség ad acta tette az esetet, mondván, hogy kevés a bizonyíték, noha az előzetes vizsgálat a rendőr felelősségének megállapításával végződött. Ez a hatósági intézkedés a sziget aborigén lakosságának körében heves tiltakozást váltott ki. (A kétezer ember lakta Palm Islanden uralkodó feszültségre jellemző, hogy a rekordok Guinness-könyve 1999-ben a szigetet mint a háborús övezeteken kívül a világ legerőszakosabb körzetét írta le.) Végül egy független nyomozás állapította meg, hogy elegendő részlet áll rendelkezésre az eljárás lefolytatásához.

A 20 milliós Ausztráliában mintegy 470 ezer főt számlál az őslakók súlyosan hátrányos helyzetű közössége. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS