2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Radikálisabbak a fiatal brit muzulmánok, mint a szüleik

2007. január 29. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

A fiatal brit muzulmánok jobban vonzódnak az iszlám politizálódott formáihoz, mint szüleik tették – derült ki a Policy Exchange felméréséből. A sharía (iszlám törvények), muzulmán iskolák és a kendőviselés is jóval nagyobb támogatást élvez körükben – állapította meg a brit think tank tanulmánya.

Ugyanakkor, míg a brit muzulmánok körében összesítésben 71% azok aránya, akik szerint több közös van bennük a többi brit állampolgárral, mint a bárhol máshol élő muzulmánokkal, a 16-24 éves korosztály esetében ez 55-62%-ra csökken. A korosztályhoz tartozók 37%-a pedig egy iszlám állam iskolájába íratná gyerekét – ezzel szemben az 55 éven felüliek mindössze 19%-a tenné ezt.

Munira Mirza kutatásvezető szerint a muzulmánok és a lakosság más vallású tagjai közötti szakadék növeléséért a nyolcvanas évek óta multikulturális politikát folytató kormányzat a felelős, amely kihangsúlyozta a polgárok közötti etnikai, vallási és kulturális különbségeket. Mirza a BBC-nek elmondta, úgy véli, a kormánynak a muzulmánokkal „állampolgárokként kellene bánnia”. Érdekes módon a muzulmánok 84%-a nyilatkozta azt, hogy a brit társadalomban igazságos és egyenlő bánásmódban részesül.

A brit kormány közösségekért és helyi önkormányzatokért felelős osztályának szóvivője szerint a multikulturalizmussal kapcsolatos konszenzus időszaka után azzal a kérdéssel szembesülnek, hogyan élhetnek együtt egymás mellett a különböző csoportok olyan módon, hogy együtt dolgozzák ki összetartozásuk fogalmának közös nevezőjét. A kormányiroda ezzel kapcsolatos jelentése 2007 folyamán jelenik meg. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS