2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Letartóztattak egy 71 éves volt Ku Klux Klan-tagot

2007. január 26. 17:20, utolsó frissítés: 17:26

Letartóztattak egy 71 éves volt Ku Klux Klan-tagot szerdán az Egyesült Államokban azzal a gyanúval, hogy 42 évvel ezelőtt Mississippi államban részt vett két fekete bőrű fiatal meggyilkolásában - jelentette be Alberto Gonzales igazságügy-miniszter.


A hatóságok szerint James Seale és a Ku Klux Klan (KKK) fajüldöző szervezet más tagjai 1964 májusában elrabolták és agyonverték a 19 éves Henry Hezekiah Dee-t polgárjogi harcost és a vele együtt autóstoppoló, szintén 19 éves Charles Eddie Moore-t. Seale és társai ezután súlyos tárgyakat kötöztek hozzájuk nehezéknek, és bedobták őket a Mississippi folyó egyik ágába.

A két holttestet a hatóságok hónapokkal később találták meg, miközben három másik, ugyancsak Mississippi államban eltűnt fiatal polgárjogi harcos után kutattak. Az utóbbi hármat is holtan találták, kiderült, hogy őket is megölték. Az ő esetük nagyobb sajtónyilvánosságot kapott, ezért elhomályosította Dee és Moore megölését, és utóbbiak esetének felderítésével a helyi hatóságok felhagytak.

Moore Thomas nevű fivére kitartásának köszönhetően azonban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik különleges osztálya néhány évvel ezelőtt felújította a nyomozást az ügyben. Ennek eredményeképpen tartóztatták le Seale-t, de csak emberrablással és bűnszövetkezethez tartozással vádolták meg, mert - mint az igazságügy-miniszter sajtóértekezletén mondta - ennyi bizonyítható. Hozzátette azonban, hogy a vádlottat akár életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik.

A másik három fiatal polgárjogi harcos megöléséért 2005 júniusában elítélték az akkor 80 éves Edgar Ray Killent, aki a KKK helyi vezetője volt.

Az 1950-es és 60-as évek polgárjogi mozgalma idején több tucatnyi feketét gyilkoltak meg olyan fehérek, akik fenn akarták tartani a faji megkülönböztetést. Kevés ilyen bűncselekményt derítettek fel, részben azért, mert egyes elkövetőket védtek a szövetségi állami és a helyi hatóságok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS