2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megint madárinfluenza: járványtól tartanak az egészségügyi világszervezetek

2007. január 25. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) tisztviselői szerint továbbra is tartani lehet a világméretű, illetve európai madárinfluenza-járványtól.

A madárinfluenza-vírus újbóli ázsiai elterjedése és a magyarországi eset az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerint előhírnöke lehet a járvány egy tavalyihoz hasonló európai hullámának. Miután kiderült, hogy Csongrád megyében a vírussal fertőzött madarakat találtak, Horvátország és Szerbia betiltotta a magyarországi baromfitermék-importot, egyben ellenőrző intézkedéseket vezetett be a magyarországi madárinfluenza-fertőzési eset után.

A magyarországi esetet szakértők aggasztónak nevezték, hiszen azt jelentheti, hogy a vírus újra úton van. Feltételezések szerint a betegség - ugyanúgy, mint tavaly - északról dél felé terjedhet a vírushordozó költöző vízimadarak útvonala mentén.

Azóta, hogy a betegség 2003-ban újra felbukkant (először 1997-ben tört ki Hongkongban), vírusától 267 ember fertőződött meg a világon, javarészt Délkelet-Ázsiában, és közülük 161-en vesztették életüket. A halálesetek csaknem fele tavaly történt - közölte Chan, aki január elején lett a genfi központú ENSZ-szervezet vezetője.

Noha a madárinfluenza továbbra is elsősorban madárbetegség, emberre átkerülve eddig még soha nem veszített fertőzőképességéből. Tavaly a halálozási arány csaknem 70 százalékos volt az emberek körében, míg az utóbbi három évben átlagosan csak 60 százalékos. A WHO már régóta figyelmezteti a világot, hogy a vírus világméretű járványt idézhet elő, ha olyan mutációja alakul ki, amely könnyen terjed az emberek között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS