2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milliárdokba kerül a libanoni újjáépítés: adakoznak a nagyhatalmak

2007. január 25. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Libanonnak 9 milliárdra lenne szüksége az államadósság részleges törlesztéséhez és a talpraálláshoz a tavalyi háborúból Izraellel.

Az Egyesült Államok bejelentette, 770 millió dollárt érő segélyszállítmányt küld az országba. Tavaly nyár óta egyébként több mint egymilliárd dollárt adott Libanonnak. Franciaország 648 millió dolláros kedvezményes kamatozású kölcsönt, az Európai Unió 518 millió dollárt ajánlott fel Libanonnak.

A libanoni gazdasági miniszter, Sami Haddad a BBC-nek elmondta, a felajánlott összegekből főképp az ország adósságát törlesztik, ugyanakkor reméli, hogy tudnak valamennyit fordítani az infrastruktúra újjáépítésére is.

Bejrútban kedden ellenzéki tüntetők utakat zártak le a libanoni fővárosban, Bejrútban és környékén, hogy így támogassák azt az általános sztrájkot, amelynek célja elérni a Fuád Szinjóra vezette kormány távozását. Rendőrségi források tájékoztatása szerint hárman meghaltak és több mint százharmincan megsebesültek az ellenzék és a kormány támogatói közötti összecsapásokban Bejrútban és Libanon más városaiban. (bbc, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS