2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiszárad Ausztrália, kampánytéma a vízmenedzsment

2007. január 25. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Ausztráliában az eddigi legsúlyosabb szárazságot regisztrálták az idén. Az ország vízproblémáinak megoldására John Howard miniszterelnök mintegy 10 milliárd ausztrál dollárt különítene el. A hatodik éve szárazság sújtotta ország egyike azon gazdaságilag fejlett hatalmaknak, akik nem írták alá a klímavédelmi kiotói megállapodást – írja a BBC.

A miniszterelnök bejelentette, a föderális kormány át kívánja venni a Murray-Darling folyórendszer adminisztrálását. A rendszer Ausztrália legértékesebb víztartaléka, e folyók vizével öntözik az ausztrál farmokat. A föderális kormány azért akarja átvenni, mivel úgy gondolja, a jelenlegi menedzsment túlságosan bürokratikus – nyilatkozta a miniszterelnök. A rendszer átvétele 3 milliárd ausztrál dollárba kerül, további hatmilliárdot fordítana egy korszerű öntözőrendszer kiépítésére és 1,5 milliárdot a farmerek víztartalékainak biztosítására.

A BBC megjegyzi, Howard reformötlete újraválasztási kampányának hajrájában született. Várhatóan 2007 második felében tartanak választásokat; friss közvéleménykutatások szerint pedig a miniszterelnök liberális pártja a Munkáspárt után kullog. A vízmenedzsment reformjával a miniszterelnök megpróbálja felülírni azt a negatív megítélést, ami a kiotói megállapodást aláírásának csökönyös elutasítása miatt alakult ki vele szemben. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS