2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Havazott Ausztriában, Svájcban és Franciaországban, száraz meleg Olaszországban

2007. január 23. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Sűrű havazás volt keddre virradóra Ausztriában, Svájcban és Franciaországban. Ausztriában az 500 méteres tengerszint feletti magasságon túl jelentős mennyiségű hó hullott. A felső-karintiai, a Villachi-Alpokban fekvő Reisachban (646 méter) 28 centiméter hó esett. A legvastagabb, másfél méteres hótakaró ez idő tájt a Magas-Tauernban, a 3105 méter magas Sonnblick-csúcson található.

Svájcban, Engadin kantonban kedd délelőttig több mint 20 centiméteres hó esett, akárcsak Tessinben (Ticino). A Déli-Alpok peremén fekvő Wallisban viszont már csak 10 centiméternyi hóvastagságot mértek. Az Alpok északi oldalán szerényebb, 2-4 centiméteres hótakarót regisztráltak, de a svájci meteorológiai szolgálat szerdára itt is nagyobb havazást vár.

A Franciaország középső részén fekvő Limousinben az erős havazás miatt mintegy 28 ezer háztartás villanyáram nélkül maradt. A hó súlya alatt fák roppantak össze, és az országutak egy része járhatatlanná vált. Az iskolabuszokat részben le kellett állítani. A folyamatos havazás következtében a vidéket estig 20 centiméteres hótakaró boríthatja be.

Olaszország eközben 150 éve a legmelegebb telét éli át, emellett példátlan téli csapadékhiánnyal is küszködik, főleg az északi tartományokban. A csapadékhiány főként az ország természetes víztartalékait képező hegyvidékeket sújtja. Az észak-olaszországi Adige folyó vízhozama jelenleg nem több a másodpercenkénti 50 köbméternél, szemben az ilyenkor szokásos 80 köbméterrel.

Az elmúlt napok szokatlanul melegek voltak Észak-Olaszországban, az Aosta völgyében például 22 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, de hajszál híján 20 fokot mértek Torinóban, Bellunóban és Cuneóban is. Eközben a délebbre fekvő Rómában csak 16 fok volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS