2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Tragikusan hatalmas baklövés" Bush iraki háborúzása, mondja Nancy Pelosi

2007. január 19. 18:59, utolsó frissítés: 18:59

Hatalmas baklövésnek nevezte George Bush iraki háborús politikáját Nancy Pelosi, a demokrata vezetésű washingtoni képviselőház elnöke pénteken, ami a Fehér Ház és a kongresszus közötti vita hangnemének elmérgesedését jelzi.

Bush "olyan mély gödörbe ásta be magát, hogy már nem látja fent a fényt" – fogalmazott az ABC televízió reggeli műsorában az iraki csapatkivonást követelő demokrata képviselők nevében Pelosi, aki szerint az amerikai nép nem vállalt kötelezettséget arra, hogy a végtelenségig bennragadjon az iraki viszályban. Az amerikai törvényhozás alsóházában egyre több republikánus képviselő támogatását nyerik meg az ellenzéki demokraták ahhoz a határozati javaslatukhoz, amely elítéli a Bush által bejelentett 21 500 fős iraki csapatnövelést.

Pelosi közölte, hogy a képviselőházi demokraták egyetértenek azzal a szenátusban előterjesztendő határozattervezettel, amely szerint a csapatok erősítése "nem szolgálja az Egyesült Államok érdekeit". A szenátus a tervek szerint szerdán dönt a nem kötelező érvényű határozatról.

A felsőházi demokraták, akik amúgy is szavazattöbbséget élveznek, két republikánus szenátor támogatását megszerezve olyan szövegezésű határozatot kívánnak elfogadtatni, amely szerint "nem áll az Egyesült Államok érdekében, hogy elmélyítse katonai beavatkozását Irakban, különösen az, hogy kiterjessze katonai jelenlétét". Bush közben több republikánus párti szenátorral találkozott, hogy meggyőzze őket politikája helyességéről és csökkentse az átpártolók számát.

A demokraták tisztában vannak azzal, hogy Bushnak a fegyveres erők főparancsnokaként alkotmányos jogában áll a csapatlétszám növelése, mégis minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vesznek a szerintük elhibázott lépés meggátlására.

Az ellenzék ugyanakkor minden alkalommal világossá teszi: nem kívánja megtorpedózni a már Irakban állomásozó csapatok finanszírozását. Pelosi rámutatott, hogy Bush éppen ezt akarja kihasználni a gyors csapattelepítéssel. A képviselőház elnöknője kifogásolta, hogy Bush nem egyeztetett a tavalyi választások nyomán demokrata irányítás alá került kongresszussal iraki terveiről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS