2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fehérorosz politikai foglyokkal az Európa Tanács elnöke sem találkozhat

2007. január 19. 18:50, utolsó frissítés: 19:01

Nem találkozhatott Aljakszandr Kazulin bebörtönzött ellenzéki vezetővel fehéroroszországi látogatásán az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, aki ezért a politikus feleségét kereste fel. Kazulin felesége pénteki megbeszélésük után abban reménykedik, René van der Linden látogatása hozzá fog járulni öt és fél éve raboskodó férje kiszabadulásához, aki a fehérorosz államfő elleni tüntetések szervezése miatt került börtönbe.


"Linden azt mondta, hogy a fehérorosz hatóságokkal tartott minden találkozója a politikai foglyokról szóló beszélgetéssel kezdődik. Azt is közölte, hogy az Európai Unió szabadon engedésüket követeli" – nyilatkozta Irina Kazulina.


Kazulin volt az egyik

a két ellenzéki vezető közül, aki a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka államfővel szemben indult a 2006 márciusában tartott elnökválasztáson. Lukasenka győzelme példátlan tüntetéssorozatot váltott ki Fehéroroszországban, a rendőrség azonban néhány nap alatt feloszlatta a nagygyűléseket. Kazulin tavaly 53 napos éhségsztrájkot kezdett, hogy felrázza az ellenzéket, és Fehéroroszországra irányítsa a nemzetközi közvélemény figyelmét.

A kelet-európai állam elszigetelődött a nyugattól, amely az emberi jogok lábbal tiprásával, választási csalásokkal és a független média elnémításával vádolja Lukasenkát. Fehéroroszország tagságát 1997-ben felfüggesztették a 46 államot tömörítő Európa Tanácsban, amely egyik fő feladatának az emberi jogok védelmét tekinti.

Linden egyike a legmagasabb rangú nyugati tisztségviselőknek, akik az utóbbi években Fehéroroszországban jártak. Megerősítette, hogy szeretett volna találkozni Kazulinnal, de a hatóságok ezt nem engedélyezték.

"Ez volt az egyedüli kívánságom, amelyet nem teljesítettek. Arra a megoldásra jutottunk, hogy találkozom Kazulin feleségével, és a német nagykövetnek lesz alkalma arra, hogy meglátogassa a férjet" – számolt be Linden a vizitről. Linden egyébként megbeszélést folytatott a külügyminiszterrel, a házelnökkel és meghatározó ellenzéki személyiségekkel, köztük csütörtökön Aljakszandr Milinkeviccsel, a fehérorosz ellenzék vezérével. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS