2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Washington továbbra sem támogatja a kiotói korlátozásokat

2007. január 18. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

A washingtoni Fehér Ház továbbra sem támogatja a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának korlátozását - számolt be a The Washington Times szerdán.

Tony Snow szóvivő közlése szerint George Bush elnök elzárkózik attól, hogy az Egyesült Államok a káros gázokra megállapított felső határértékekkel küzdjön a klímaváltozás ellen. Így továbbra is elutasítja az ezt szorgalmazó demokrata párti ellenzék, valamint az európai vezetők sürgetését.

Az ügyben Washingtonban lobbizott a közelmúltban Angela Merkel német kancellár, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Tony Blair brit miniszterelnök is.

Hat amerikai szenátor, köztük több 2008-as elnökjelölt, a múlt héten olyan javaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében a káros gázok kibocsátását az iparban és az erőművekben 2050-re a 2000-es szint harmadára kellene csökkenteni.

Bush jövő heti, az unió állapotáról megtartandó beszédében kívánja meghirdetni "új" klímaváltozási politikáját, amelynek azonban egyes találgatásokkal szemben nem része a kiotói jegyzőkönyv szellemének elfogadása. Snow közölte, az elnök azt fogja kifejteni: a globális felmelegedés ellen új technológiákkal és a megújuló energiaforrások használatával kell harcolni, nem pedig az iparra kirótt korlátozásokkal.

Amerikai és külföldi elemzők hónapok óta arról beszélnek, hogy az amerikai elnök olyan új politikát tervez elfogadni, amelyben gázkibocsátási korlátozásokat is kijelöl. Annál is inkább, mert több közeli tanácsadója, többek között Henry Paulson pénzügyminiszter is ilyen lépést szorgalmaz.

Bush azonban továbbra is elutasítja az elődje, Bill Clinton által még támogatott kiotói nemzetközi egyezményt, amelyet 1997-ben nyitottak meg aláírásra és 2005-ben lépett hatályba.

A Fehér Ház egy fő ellenérve az egyezménnyel szemben az, hogy az előírások nem terjednek ki a fejlődő világra, egyebek között Kínára és Indiára. A washingtoni szenátus 1997-ben 95-0 arányú szavazáson utasította vissza az egyezményt, amelyet így be sem terjesztettek ratifikálásra.

Bush a takarékos, tiszta technológiák fejlesztésekre kívánja helyezni a hangsúlyt a formális egyezmények helyett - közölte a Fehér Ház. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS