2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bányából származó nehézfémekkel mérgezik Kína folyóit és a lakosságot

2007. január 18. 12:14, utolsó frissítés: 12:15

Kína déli részén egy Shangba nevű kis falu egyike azon településeknek, amelyek ivóvízkészletét a bányákból származó nehézfémekkel szennyezik. Ehhez hasonló falvakból egyre több van az ipari fejlődést a környezetvédelem elé helyező országban: gyűjtőnevük „cancer villages”, vagyis rákos falvak.


A BBC-nek nyilatkozó kutató, Csen Nengcsang szerint a víz nehézfémekkel történő szennyezésének egyenes következménye, hogy a lakosság körében nagyon gyakoriak a rákos megbetegedések. A háromezres településen 1987 óta 250-en haltak meg rákban.

A tudós és társai azon dolgoznak, hogy a környéken termesztett rizset ellenállóvá tegyék a szennyeződésekkel szemben. Emellett elérték, hogy a kormány biztosítson tiszta ivóvizet a lakosoknak. De a szennyezett folyó vizének tisztulása ugyanakkor évtizedekbe telhet.

A Kommunista Párt helyi vezetője, He Shouming többször fordult kéréssel a bánya vezetéséhez, illetve a különböző hatóságokhoz, hogy állítsák le a folyó szennyezését, de mindeddig eredménytelenül. Az emberek el sem tudnak költözni a környékről, mivel a rizset, amit termesztenek, senki nem vásárolja meg tőlük, és nincs pénzük.

Országos adat: 320 millióan fogyasztanak nap mint nap szennyezett vizet Kínában. A kormány tavaly milliárdokat költött arra, hogy 160 millió földművesnek tiszta vizet szállítson, de még rengetegen vannak, akikhez nem jut el az ivóvíz. A BBC elemzője leszögezi: a felelőtlen iparosodásért ők fizetik a legnagyobb árat. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS