2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Schwarzenegger támogatja, Hillary Clinton ellenzi az iraki csapaterősítést

2007. január 15. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

Arnold Schwarzenegger republikánus kaliforniai kormányzó támogatja George Bush amerikai elnök iraki csapaterősítési tervét, míg a demokrata Hillary Clinton New York-i szenátor, aki a hét végén Bagdadban járt, ellenzi azt.


Schwarzenegger - akit egyre inkább demokratába hajló republikánus politikusként, sikeres középutas kormányzóként emlegetnek - az ABC televízió vasárnapi beszélgetős műsorában kijelentette: egyetért azzal, hogy növelni kell az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámát.

"Mindent meg kell tennünk azért, hogy sikerrel járjunk" - fogalmazott a legnépesebb amerikai szövetségi állam élére novemberben másodízben megválasztott, hollywoodi filmsztárból politikussá vált Schwarzenegger.

Az osztrák születésű kormányzó több más kérdésben, például az őssejtkutatások, az abortuszhoz való jog vagy a globális felmelegedés terén Bush elnökével szögesen ellentétes álláspontot képvisel. Értékelők kiemelik, hogy a jövőben esetleg szenátori posztra pályázó népszerű Schwarzenegger nem választható amerikai elnökké, mert nem az Egyesült Államokban született.

Hillary Clinton, aki a felmérések szerint a Demokrata Párt egyik legnagyobb támogatottságú potenciális elnökjelöltje a 2008-as választásra, szombaton több kongresszusi képviselőtársával Bagdadban járt, ahol találkozott Núri al-Máliki miniszterelnökkel és amerikai parancsnokokkal.

Clinton a látogatás után az ABC televízióban kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az iraki kormány be tudja-e tartani ígéreteit. Ezért figyelmeztette az amerikai közvéleményt: nincs semmi biztosíték arra, hogy Bush csapaterősítési terve sikerrel jár.

George Bush hét végi szokásos rádióbeszédében viszont megvédte új iraki háborús tervét. Hangsúlyozta: a csapaterősítés az iraki nép, különösen a bagdadiak biztonságának fokozását szolgálja. Az elnök arra az ellenzéki kritikára reagált, hogy a létszámnövelés csak rontani fog a helyzeten.

Bush közölte: terve sikerrel fog járni, mivel a biztonsági műveleteket nem fogják politikai és felekezeti megfontolások akadályozni az iraki kormány részéről.

"Tudjuk, hogy a kongresszus sok tagjának kétségei vannak. Néhányak szerint csak arról van szól, hogy több csapattal folytatjuk az eddigi stratégiát. Pedig új stratégiánk van új feladattal: megvédeni a népességet, főleg Bagdadban" - mondta az elnök, aki a héten jelentette be, hogy több mint 20 ezer újabb katonát küld Irakba a felekezetközi erőszak elfojtására.

A CNN hírtelevízió legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak kétharmada ellenzi újabb csapatok Irakba küldését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS