2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbiai választások: két listát állítanak a magyar pártok

2007. január 12. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

A délvidéki magyar pártok nemcsak szerb vetélytársaikkal, hanem egymással is megküzdenek a jövő hét végi szerbiai parlamenti választásokon - a három vajdasági párt két listát állított a megmérettetésre.

A legnagyobb vajdasági magyar politikai alakulat, a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az elsők között nyújtotta be 250 képviselőjelöltjének névsorát a központi választási bizottságnak, így nyolcadikként szerepel a húsz párt, illetve pártkoalíció nevét tartalmazó szavazólapon.

Ágoston András Vajdasági Magyar Demokrata Pártja (VMDP) és a Páll Sándor vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Magyar Összefogás Koalíció (MÖK) néven lépett szövetségre, s 92 képviselőjelöltet állított. Közöttük kezdetben (a VMDK részéről) ott voltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vajdasági tagjai is, ami erős visszhangot váltott ki a szervezetet fasisztoidként jellemző szerb sajtóban. A Szerbiából egy időben verekedés miatt kitiltott Toroczkai László vezette mozgalom - látva a felháborodást - végül visszavonta jelöltjeit. Ennek a közjátéknak is szerepe lehetett abban, hogy a MÖK a határidő lejárta előtti utolsó percekben nyújtotta be listáját, amely így az utolsó előtti lett a szavazólapon.

A törvényhozásból való kimaradás veszélye ezúttal nem fenyeget annyira, mivel a nemzeti kisebbségeket képviselő pártoknak úgynevezett természetes küszöböt ír elő a szerb választási törvény. Annyi képviselőjük lehet, ahányszorosát az egy megválasztott képviselőre átlagosan jutó szavazatoknak megszerzik, ami azt jelenti, hogy ötven százalékos, nagyjából 3,3 milliós részvétel mellett - mivel 250 tagú a parlament - 13 ezer szavazat is elég nekik egy képviselői hely megszerzéséhez, míg a szerb pártoknak, amelyek számára kötelező az 5 százalékos választási küszöb, ebben az esetben legalább 165 ezer szavazat kell.

Mirnics Károly szociológus szerint a magyar politikai erők széthúzása a szerb pártoknak kedvez. A szakember szerint az északon egy tömbben élő magyarság egy része a magyar pártokra fog szavazni, de a szórványmagyarság teljes egészében a vajdasági és regionális pártokra, ha egyáltalán az urnákhoz járul. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS