2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovénia után Ciprus a második új tagállam az euróövezetben?

2007. január 11. 18:54, utolsó frissítés: 18:54

Ciprus nagy valószínűséggel jövőre csatlakozhat az euróövezethez, miután az új tagállamok közül most januártól Szlovénia vezette be az eurót. A Fitch Ratings cLondonban kiadott elemzése szerint Ciprus ország sokkal jobban áll, mint a vele együtt EU-taggá vált kelet-európai államok.

A Fitch azt írta: Ciprusnak modern, elsősorban a szolgáltatási szektorra alapuló gazdasága van, amely sokkal több közös vonást mutat a Földközi-tenger környéki nyugat-európai gazdaságokkal, mint azzal a nyolc egykori kommunista országgal. Cipruson jelentős turisztikai szektor, bővül az üzleti szolgáltatási ágazat és régóta létező tőkés gazdasága van; az egy főre jutó jövedelem jól igazodik a vele azonos besorolási kategóriában lévő más országokéhoz.

A hitelminősítő szerint a határozottan végigvitt költségvetési konszolidációs program eredményeként a GDP-arányos államháztartási deficit a 2003-ban mért több mint 6 százalékról már 2005-re 3 százalék alá csökkent, és becslések szerint tavaly nem érte el a 2 százalékot. Az eurófelkészültségi vizsga sikerességének esélyét növeli, hogy Ciprus most már kényelmes biztonsági rátartással teljesíti az inflációs kritériumot is, áll a Fitch Ratings elemzésében. (mti)c

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS