2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kína nem tudja teljesíteni környezetvédelmi vállalásait

2007. január 10. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

Kínának nem sikerült teljesítenie környezetvédelmi vállalásait az energiatahatékonyság és a szennyeződés-kibocsátások terén. Mindössze Beidzsing és öt másik tartománynak és nagyvárosnak sikerült az energiatakarékossági hatékonyságát 4%-kal növelni, és a kibocsátást 2%-kal csökkenteni 2006 első hat hónapjában.


Ezzel szemben a tavalyi, öt évre szóló tervben szereplő megszorítások azt célozzák, hogy az energiafogyasztást 20%-kal, a szennyező anyagok kibocsátását pedig 10%-kal csökkentse az ország. “Az ország egészére nézve már egészen bizonyos, hogy a tavaly felállított célokat nem tudjuk elérni” – fogalmazott Han Wenke kormányhivatalnok.

A BBC szerint Kína levegőszennyezésének java részéért a szenet égető hőerőművek, valamint az autók kipufogógázai a felelősek; e szennyezőforrások pedig nem szüntethetők meg egyik napról a másikra. Emellett több gyár törvényellenesen mérgező anyagokat enged a folyókba és tavakba. Míg az ország a „nyaktörő gazdasági növekedést” tartja prioritásának, a helyzet nem javul belátható időn belül – állapította meg a brit közszolgálati médium tudósítója. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS