2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Irak: vidékről vezényelnek katonákat Bagdadba, hogy megelőzzék a polgárháborút

2007. január 08. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

A hadsereg három hadosztályát vezénylik Bagdadba az észak-iraki kurd, valamint a déli síita területekről, hogy elejét vegyék a polgárháború kirobbanásának - közölte vasárnap egy magas rangú helyi tisztségviselő.


Szami al-Aszkari, az iraki miniszterelnök egyik tanácsadója közölte, hogy a csapatok áthelyezése része annak a tervnek, amelynek keretében iraki erők veszik át az ellenőrzést Bagdad belső területein, míg a főváros külső negyedeiben a nemzetközi erők felügyelik a rendet.

Núri al-Maliki
miniszterelnök szombaton ismertette Bagdad új biztonsági tervét, hangoztatva, hogy a törvénytelen fegyveres csoportok felszámolásakor nem lesznek tekintettel vallási hovatartozásra. A politikus ezzel azt sugallta, hogy kész leszerelni a síita közösséghez hű milíciákat, ahogy ezt Washington és az egykor az országot kormányzó szunnita kisebbség követeli.

Az amerikai védelmi minisztérium eközben megnevezte azt a két katonai parancsnokot, akit a washingtoni kormányzat új iraki stratégiájához igazodva a térségbe kíván vezényelni. Robert Gates tárcavezető William Fallon tengernagyot jelölte a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők élére, vagyis John Abizaid tábornok helyére, az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoki beosztására pedig David Petraeus altábornagyot javasolta, aki George Casey tábornokot váltaná fel.

A 62 éves Fallon tengernagy jelenleg a csendes-óceáni erők főparancsnoka. Nagyon tapasztalt katona hírében áll. Annak idején harci repülőként vett részt a Vietnam elleni hadjáratban, majd 1991-es öbölháborúban egy rohamalakulat parancsnoka volt.

Az 54 esztendős Petraeus altábornagy jelenleg a szárazföldi haderő Kansasban lévő központjának a parancsnoka, az elmúlt évek egy jelentős részét azonban Irakban töltötte.

Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata párti többségének vezetője a hét végén megerősítette, hogy pártja ellenzi újabb haderők Irakba való küldését.
Új amerikai egységek küldése Irakba csupán tovább mérgezné a helyzetet a koalíciós erők számára - így vélekedett Wesley Clark amerikai tábornok a The Independent On Sunday című vasárnapi lapban megjelent írásában.

Clark, aki 1997 és 2000 között a Koszovóba vezényelt NATO-csapatok parancsnoka volt, emlékeztetett arra, hogy a szerb tartományban 40 ezer katona jutott a kétmilliós lakosságra, ennek fényében Irakban legalább 500 ezerre lenne szükség, éppen ezért az egységek 20 ezer fővel való növelése nem érne semmit.

Az iraki koalíciós erők a Pentagon legutóbbi adatai szerint jelenleg 132 ezer amerikai és 17 ezer, más országokból érkezett katonából állnak. Az amerikai média szerint George Bush elnök szeretne még legalább 20-40 ezer katonát Irakba küldeni. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS