2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy kormányfői tanácsadó rejtett-kamerázott Szaddám kivégzésekor

2007. január 04. 11:12, utolsó frissítés: 11:13

Őrizetbe vették szerdán azt a személyt, aki mobiltelefonján videóra vette Szaddám Huszein egykori iraki diktátor kivégzését. Az iraki kormányfő egy tanácsadója szerint a kivégzést felügyelő egyik tisztviselő kamerázott titokban.

Az iraki televízió hivatalos felvételt sugárzott az akasztásról, amelynek nem volt hangja és nem mutatta Szaddám Huszein tényleges halálát. A mobiltelefonnal készített képek tanúsága szerint a volt diktátorral gúnyolódtak kivégzése előtt, a jelenlévők egyebek között azt kiabálták Szaddám Huszeinnek, hogy menjen a pokolba, miközben megnyílt alatta a bitófa csapóajtaja, és a diktátor a kötél végén himbálódzott.

A felvételt az al-Dzsazíra hírtévé mutatta be és feltették a világhálóra is, ami heves tiltakozást váltott ki az Irakban kisebbségben lévő szunniták körében (Szaddám szunnita volt).

Az amerikai hadsereg nem vett részt semmilyen formában Szaddám Huszein volt iraki elnök szombati kivégzésében, és "másképp" hajtotta volna végre a halálos ítéletet - közölte szerdán William Caldwell tábornok, az Irakban állomásozó amerikai kontingens szóvivője.

Szaddám addig volt az amerikai katonák őrizetében, amíg a kivégzése előtt néhány perccel át nem adták őt az iraki hatóságoknak. Valamennyi amerikai katona elhagyta a halálos ítélet végrehajtására kijelölt helyiséget - mondta sajtótájékoztatóján Caldwell.

"Ha engem kérdeznek, hogy másképp csináltuk volna-e a dolgokat, igen, másképp. De ez nem a mi hatáskörünk volt, hanem az iraki kormány döntése" - tette hozzá a tábornok.

Az emberiességi bűnök miatt november 5-én kötél általi halálra ítélt ex-diktátort szombat hajnalban végezték ki az iraki hatóságok Bagdad egy síita negyedében levő laktanyában.

A kivégzésről mobiltelefonon készített kalózvideó vasárnap jelent meg az interneten. A felvétel tanúsága szerint a tanúk Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok nevét skandálták, míg mások a volt elnököt sértegették. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS